Nyheter

”Ögonjägare” skjuter demonstranter blinda

Av: 

Anders Munck

NYHETER

Han ska ha skjutit minst fem personer i ögonen.

Nu jagas en polisman för sina skott mot demonstranterna i Kairo.

– Han ska kallas till förhör, säger en talesman för Egyptens åklagarämbete.

De senaste veckorna har 3 250 personer skadats och 41 avlidit i sammandrabbningar mellan demonstranter och polis och militär i Egypten. Trots att en talesman för polisen hävdar att de inte använder gummikulor talar mängder av vittnesmål och fotografier för motsatsen.

Ögonjägare upprör

Det som speciellt upprör demonstranterna är de skott som riktats mot ögonen på de människor som samlats på Tahrir-torget i Kairo, enligt CNN.

Polismannen Mahmoud Sobhi El Shinawi ska ha avfyrat skotten enligt vittnen och videosnuttar, som lagts ut på Facebook. Affischer och flygblad med El Shinawis bild har delats ut på torget. Där utlovas även en belöning på omkring 5 000 kronor för den som griper polismannen, som kallas ”The Eye Hunter” (ögonjägaren).

Kan bli blind

En av den misstänktes påstådda offer är Ahmed Harrara. Harrara, som förlorade ett öga den 28 januari under upproret mot dåvarande president Hosni Mubarak, förlorade sin andra öga förra söndagen i centrala Kairo.

– Jag blev skjuten i ögat från mellan sju och tio meter, säger Harrara till CNN.
Han vän körde honom till ett lokalt sjukhus, men de kunde inte behandla skadan. Nu är risken stor att han blir helt blind.

Jagas av myndigheter

Både Harrara och minst ett annat offer, Malek Mustafa, träffades av skotten innan de hann se skytten, och kan inte peka ut gärningsmannen.
Myndigheterna i Egypten tar dock anklagelserna mot El Shinawi på allvar och åklagarämbetet har kallat honom till förhör.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jackpot på Europatipset! 5 Miljoner. Spelstopp ikväll kl: 20.59. Ta sikte på 13 rätt!

Svenska Spel

Publisert: