Nyheter

Försvaret: Inget pekar på Mangs

Av: 

Nivette Dawod

NYHETER

MALMÖ. Peter Mangs vred sig i sin stol – men valde tystnad som avslut på rättegångens sista dag.

Hans försvarsadvokater hävdade under dagen att den misstänkte seriemördaren är oskyldig.

– Det är inte utrett att Mangs vid någon åtalspunkt befunnit sig på platsen och utfört skotten, sa Douglas Norking.

Rättegången mot Peter Mangs, 40, gick i dag in på sin 25:e och sista planerade dag. Försvarsadvokaternas ägnade dagen åt att förklara varför de tycker att Mangs ska frias från anklagelserna om bland annat tre mord och 12 mordförsök.

”Flera gärningsmän”

På åtalspunkt efter åtalspunkt, om mord efter mord och mordförsök efter mordförsök hävdade de att bevisningen är klen. Och att Mangs inte kan knytas till något av brotten.

– Omständigheter talar starkt för att det är flera gärningsmän, sa Douglas Norking exempelvis om mordförsöket på Munkhättegatan i juni 2010 då den turkiske lastbilschauffören Bilal Bingöl, 31, sköts.
Norking sa också tidigare under dagen att det kunde varit regimen i Iran som dödade Kooros Effatian, 66, som misstänks vara Mangs första mordoffer 2003, och att det inte finns något dna som knyter Mangs till mordet på Trez samma år.

Syndabock

Advokaterna hävdar att Mangs utsetts till syndabock av den pressade Malmöpolisen, som efter år av skottlossningar i staden behövde gripa en gärningsman.

– Målet var inriktat på Mangs redan innan hans vapen provskjutits, sa Douglas Norking på förmiddagen.
Att han ska ha erkänt flera av brotten för sina vänner och för psykologen i häktet stämmer inte. Mangs ljög och uppgav bara de uppgifter han läst i medier, menar advokaterna.

Även psykologen har blandat ihop saker, när hon hördes i rättssalen, ansåg försvaret.

– Hon blandar Peters uppgifter och hennes egna slutsatser, sa Jesper Montan.

Vände anhöriga ryggen

Peter Mangs var uppenbart uttråkad när rättegången gick in i sitt slutskede. Han la ifrån sig sin lånebok som han tagit med för dagen, snurrade på sin stol och tittade då och då på journalisterna som satt i åhörarbåset bakom.
Han lyssnade sporadiskt på advokaternas försvarstal, la handen för munnen, pillade ibland på sina grå byxor eller sin vita skjorta, och gäspade.

Han hittade också en punkt under bordet som han satt och undersökte.

Mangs vände sig aldrig mot de anhöriga, som satt ett par meter bort på hans högra sida.

Vid ett tillfälle vände han dem till och med ryggen.

Höll tyst

Han har under rättegångens senare del valt att vara tyst i rättssalen, även när frågor har ställts honom. Inte ens under sista dagen tog han chansen att säga något till sitt försvar.

– Han får ju uppträda hur han vill, men jag tror inte att det har gagnat honom att han varit så tyst, sa kammaråklagaren Håkan Larsson efteråt.

Efter 25 dagars rättegång kvarstår nu bara detaljer, om än viktiga sådana. Rätten ska besluta om de anser att Mangs gjort sig skyldig till brotten, och behöver genomgå en rättspsykiatrisk utredning innan han kan dömas till ansvar.

Först därefter kan en dom förkunnas.

– Beslut om rättspsykiatrisk utredning kommer på måndag eller tisdag. Om det blir en rättspsykiatrisk utredning kommer domen i början av september. I annat fall kommer den i början på augusti, sa den ansvarige domaren Lennart Strinäs strax innan rättegången avslutades för dagen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vita tänder i sommar? Köp smidig tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert: