LO: Vi vill ha Baudin som ny ordförande

Doldisen överlägsen favorit till att efterträda Lundby-Wedin

Striden om LO-tronen kan redan ­vara avgjord.

Det mesta tyder på att doldisen Tobias Baudin, 37, tar över efter Wanja Lundby-Wedin.

Aftonbladet kan i dag avslöja att han har överlägset störst stöd inom LO.

På LO-kongressen i slutet av maj ska en ny ordförande efter Wanja Lundby-Wedin väljas. Hon avgår efter tolv år på posten.

Den som tar över får göra det i motvind, då LO har tappat en halv miljon medlemmar de senaste tio åren.

Redan förra våren stod det klart att IF Metall, det näst största LO-förbundet, vill ha sin gamla ombudsman Karl-Petter Thorwaldsson, 47, som Lundby-Wedins efterträdare. Han är i dag ordförande i ABF.

Kommunal bakom Baudin

Men Kommunal, den största bjässen i LO-sfären, vill i stället ha sin andre vice ordförande Tobias Baudin på posten.

Båda har dessutom stöd av flera mindre förbund. Just nu håller en valberedning på att intervjua kandidaterna och ledningarna i de olika förbunden för att försöka enas om en kandidat. Totalt har fyra personer nominerats, men Baudin och Thorwaldsson har överlägset störst stöd.

Wanja Lundby-Wedin arbetade inom Kommunal innan hon blev ordförande och Aftonbladet kan i dag avslöja att förbundet med stor sannolikhet får behålla greppet om LO-tronen. Bland de 300 ombuden som ska rösta på LO-kongressen i maj har Tobias Baudin, som bland annat vill att LO ska ta mer plats i samhällsdebatten, redan nu stöd av en majoritet, 164 stycken.

– Alla bara går och väntar på att IF Metall ska dra tillbaka sin kandidatur. Loppet är kört för Thorwaldsson, säger en LO-källa.

”Lång väg framåt”

Enligt vad Aftonbladet erfar är det inte bara Baudins starka stöd inom LO som gör att han ser ut att ta hem segern. Valet av Stefan Löfven, tidigare IF Metall-bas, som ny partiledare i Socialdemokraterna spelar också in. Många i arbetarrörelsen skulle inte acceptera att det sitter IF Metall-folk i toppen av både LO och S.

– Emma Lennartsson från Kommunal blev ju i och för sig gruppsekreterare i S. Men det har inte alls samma tyngd som ordförande. Så det är inget hinder för Tobias Baudin, säger en källa inom LO.

Något som skulle kunna tala emot Baudin är det faktum att även Wanja Lundby-Wedin hämtades från Kommunal.

Hans Tilly, ordförande i Byggnads, är valberedningens ordförande. Enligt honom är matchen inte alls över.

– Det är en lång väg framåt innan vi presenterar vår kandidat i slutet av april. Vi jobbar med målet att hitta en kandidat, säger Hans Tilly.

Tobias Baudin – andre vice ordförande i Kommunal

Ålder: 37 år.

Yrke: Andre vice ord­förande i Kommunal.

Bor: lägenhet i Stockholms innerstad.

Familj: Hustru och två döttrar, 13 och 11 år.

Publisert: