”Putin är en tjuv”

NYHETER

Lugnare protester än väntat i Moskva

1 av 44 | Foto: Lina Boström Einarsson
Polisen hade skapat en järnring kring Puskjintorget.

MOSKVA. 20 000 tog sig till Puskjintorget för att demonstrera mot Putins storseger.

En av de mest kända i oppositionen, Alexej Navalnij, eldade på folkmassan från scenen:

– Putin ska sitta i fängelse, inte i Kreml!

Själva protestmötet på Puskjintorget gick lugnt till. Men efter har kalabalik utbrutit eftersom en del demonstranter vägrar gå hem. Kravallpolisen försökte mota ut dem från torget och skingra demonstranterna.

Men demonstranterna bröt sig ut och löper just nu amok. De stoppar trafiken och ropar slagord mot Putin. Polisen tappade under en stund kontrollen över folkmassan och drog sig tillbaka.

Men nu försöker de återta initiativet, jagar folk på gatorna och griper många.

”Flera dussin” ska ha gripits.

Lugnt tidigare

Moskva har varit i spänd väntan på de stora protestmötena som utlysts mot Vladimir Putins storseger i presidentvalet i går.

Enligt protestmötets organisatörer kom 20 000 till Puskjintorget i centrala Moskva. Folk hade plakat med slagord som ”För Ryssland utan Putin” och  ”Ryssland ska bli fritt från putinism”. Men själva protestmötet på Puskjintorget gick lugnare till än väntat.

Mötet avslutades efter en och en halv timma med att Alexej Navalnij, en känd oppositionell bloggare, höll tal. Från scenen ropade han:

– Putin är en tjuv.

– Sätt tjuven i fängelse, svarade folkmassan.

När demonstrationen var över uppmanade organisatörerna till lugn, att folk inte skulle låta sig provoceras av polis och Putinanhängare.

Men en grupp försökte bryta sig ur och ta sig igenom avspärrningarna och kalabalik uppstod.

Kravallpolisen svarade med tårgas och fem, sex, personer greps.

Ska ta över Moskvas gator

Tidigare i dag kritiserar Sovjetunionens siste president Michail Gorbatjov valet.

– Jag tvivlar på att resultatet återspeglar samhällets verkliga inställning, säger ex-presidenten till Interfax.

Oppositionen hävdar att valet är ogiltigt och i kväll tar de över Moskvas gator.

Samtidigt firar tusentals Putinanhängare hans vinst på Manegetorget.

Hela paradgatan Tverskaja i centrala Moskva stängs av i kväll. Oppositionen, som går under namnet "För ärliga val", kommer hålla ett protestmöte på Pusjkintorget. Kända medborgaraktivister komma att hålla tal och även presidentkandidaten Michail Prochorov kommer att närvara.

Nobbades protestera vid KGB

Mötet har föregåtts av långa förhandlingar med myndigheterna i Moskva. Oppositionen ville från början hålla sitt möte på Ljubjanka-torget framför det tidigare KGB-högkvarteret. En symboliskt viktig plats där också den utskällda centrala valkommissionen har sitt högkvarter.

Men myndigheterna sa blank nej.

En av de mer hårdföra Putinkritikerna, Eduard Limonov, planerar att trotsa beslutet och organisera ett protestmöte utanför valkommissionen.

– Jag ska försvara oppositionens heder, men de kommer väl att gripa mig innan jag ens kommer fram, skrev han på sin blogg i går kväll.

Tyst protest vid Kreml

En annan känd politiker, Boris Nemtsov, planerar att samla sina anhängare i ring runt Kremls murar.

– Vi kommer försöka komma så nära Kreml som det går, så att vi kan framföra vår tysta protest mot det som föregick presidentvalet, säger Boris Nemtsov, enligt Interfax.

Nobbades som kandidater

Boris Nemtsov och Eduard Limonov är två av flera politiker som inte ens tilläts registrera sig som kandidater i gårdagens presidentval. Nemtsov hoppas att polisen inte ska stoppa hans protest.

– Det kommer gå lugnt och fredligt till om inte polisen eller Kreml-trogna genomför några provokationer, säger han.

Långa konvojer med poliser

Tusentals poliser kommer att bevaka de olika demonstrationerna under dagen och kvällen. I morse sågs långa konvojer med bussar och lastbilar fulla av poliser mitt i centrala Moskva.

Ett av Putins mardrömsscenarier är långvariga protester liknande dem som var under orangea revolutionen i Kiev.

I onsdags försökte aktivister organisera ett tältläger på Pusjkintorget, men stoppades genast av polis som grep dem. De anklagades för att ha stulit tälten, innan de senare släpptes.

Den 10 mars har ett nytt protestmöte i centrala Moskva utlysts.