Så mycket tar bankerna i vinst av ditt bolån

avEmmelie Wallroth

Publicerad:
Uppdaterad:

"Bankerna sitter i förarsätet och vi åker med"

Foto: Familjen Roxström bor i en villa i Skarpnäck i Stockholm. De har tagit ett bostadslån och skulle gärna få ner sin månadskostnad.

Hur mycket av ditt bostadslån går till bankerna i vinst?

Nu kan du räkna ut hur mycket lägre månadskostnad du skulle få om bankerna halverade sina vinstmarginaler.

Vänsterpartiet har låtit Riksdagens utredningstjänst utföra beräkningar som visar hur mycket ett bostadslån skulle minska i kostnad om bankerna halverade sina vinstmarginaler.

– Vi vill synliggöra hur övervinsterna påverkar hushållens ekonomi. Jag tror att man skulle bli himla förbannad om man fick veta hur mycket bankerna faktiskt tar i vinstmarginal, säger Ulla Andersson, ekonomisk politisk talesman i Vänsterpartiet.

"Stärka kundens ställning"

Ett exempel: om bankerna skulle halvera sina vinstmarginaler så skulle ett hushåll med ett lån på 1,8 miljoner kronor få ner sin årskostnad med 11 160 kronor, enligt beräkningarna som gjorts av Riksdagens utredningstjänst.

– Det är klart att bankerna ska gå med överskott, men hur stort ska överskottet vara och vem ska betala det? Att veta hur mycket de tar i vinstmarginal skulle stärka kundens ställning, säger Ulla Andersson (V).

Familjen Roxström bor i en villa i Skarpnäck i Stockholm. De har tagit ett bostadslån och skulle gärna få ner sin månadskostnad.

"Starka banker"

– Personligen är jag inte emot att företag går med vinst, de ska ju tjäna in pengar. Men frågan är vad en rimlig vinst ligger på. Jag tror inte att jag eller andra låntagare är medvetna om hur mycket bankerna tar ut i vinstmarginal, säger Göran Roxström.

Samtidigt är han förstående för att bankerna vill tjäna pengar.

– Men jag har ju också ett eget ansvar. Förr var bankerna mer tillmötesgående och det gick att förhandla räntorna på ett annat sätt. Jag tror att vi i dag har för få och starka banker och för många och svaga konsumenter. Bankerna sitter i förarsätet och vi åker med, säger Göran Roxström.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM