Nyheter

Bensinpriset chockhöjs

Av: 

Anders Munck

NYHETER

Nu höjs bensin- och dielselpriserna kraftigt.

Och den som hoppas på lägre priser får vänta:

– Om världsekonomin får fart igen kan det bli ännu dyrare, säger oljeanalytikern Tina Saltvedt.

Bensinen har slagit prisrekord flera gånger under året som gick. Och nu är åter dags för en kraftig höjning. Bensinpriserna ökar med 35 öre till 14:53 kronor litern, och priset på diesel med 30 öre till 14.69 kronor per liter, meddelande de ledande bensinbolagen i dag.

Arabiska våren och skattehöjningar

Bakom prisökningen ligger höjda energiskatter och politisk oro.

– Det beror på en lång rad faktorer. Men den arabiska våren där bland annat produktionen i Libyen har stått still, och att USA och EU väntas införa sanktioner mot Iran är ett par av orsakerna, säger Tina Saltvedt, oljeanalytiker på Nordea.

En femtedel av världens olja passerar genom Hormuzsundet som Iran nu hotar att blockera. Oron för att sundet stängs driver upp priserna på kort sikt.

– USA har implementerat en ny lag som ökar sanktionerna mot Iran, och EU har kommit med skarpa uttalanden som tyder på att något kommer att ske. Frågan är vad. Men oron räcker för att påverka marknaden, säger Tina Saltvedt.

”Risk att priset stiger ännu mer”

Om tvisten löser sig och om det politiska läget i Mellanöstern stabiliseras kan priserna sjunka något igen – på kort sikt.

– Men jag tror inte på något stort fall. Om världsekonomin får fart under hösten kommer efterfrågan på olja att öka igen. Då finns det risk att priset stiger ännu mer, säger Tina Saltvedt.

Kjell Arleklett, oljeanalytiker och professor i fysik vid Uppsala universitet, tror att vi får vänja oss vid allt högre bensinpriser.

– Kina och Indien bara ökar sin bränsleimport medan oljeproduktionen i världen är konstant. Dessutom förbrukar oljeländerna mer olja än någonsin. Bensinpriserna kommer öka kraftigt på sikt, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sjuk? Testa om du har Covid-19 med smidigt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert: