Jan Guillou: ”Jag hamnade i krig”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3
En fångade tjuvjägare.

NYHETER

Han skulle jaga antilop.

I stället blev det människojakt – Jan Guillou fångade tjuvjägare.

– Jag hamnade i krig, säger han i i kväll i TV4-programmet ”Guillou på jakt”.

I södra Tanzania var Jan Guillou, tv-teamet, en polis och ytterligare några personer i jaktlaget på väg för att skjuta antilop.

I stället hittade de förgiftade och döda elefanter, där betarna tagits bort. Då övergick antilopjakten per automatik till människojakt.

En livsfarlig och våldsam jakt efter tjuvjägare.

– Jag hamnade i krig, där jakten kom att rikta sig i första hand mot människor, beväpnade människor. Redan efter ett par dagar togs de första tjuvjägarna, säger Jan Guillou i programmet.

– Det har i det här området inte funnits tjuvjakt på åtta år. Nu är det tillbaka i stor skala, med hänsynslösa metoder.

Stor efterfrågan

Enligt yrkesjägaren Georgie Ferreira beror det på att efterfrågan på elfenben ökat i Asien. Det har i sin tur gjort att priset stigit snabbt – från 14 dollar kilot till 40 dollar kilot. En summa människor väljer att riskera sina liv för.

För de tjuvjägare som blir gripna, och inte skjutna, väntar långa fängelsestraff, men också piskrapp och andra våldsamma förhörsmetoder.

Splittrade ligor

Två tjuvjaktsligor slogs i spillror av Guillous jaktteam. De lagliga jaktteamen får juridisk makt att gripa tjuvjägare så snart de får upp spår efter dem.

– Vi förvandlas från en fredlig jaktexpedition till att bli paramilitär antitjuvjaktsstyrka, säger han i TV4-programmet ”Guillou på jakt”.

Publicerad: