Nyheter

Här börjar racet mot Vita huset

Av: 

Per Bjurman

NYHETER

I natt väljer Iowa vem som ska slåss mot Obama

Nu har republikanerna i Iowa snart slutat sparka på däcken.

I natt måste de bestämma sig för vilken kandidat de ska ”köpa”.

Och att döma av stämningen i den svinkalla lilla delstaten timmarna innan det första nomineringsvalet ligger både Ron Paul och Rick Santorum sensationellt bra till hos de presumtiva kunderna.

Det är underhållande nog så det kallas, det de republikanska väljarna i Iowa med allt tätare frekvens gjort under den cirkusartade valrörelse som pågått i deras köldhål till delstat de senaste månaderna.

Likt svårflirtade kunder hos bilhandlaren sparkar de på däcken för att upptäcka eventuella brister när de skärskådar de sju kandidater som hoppas bli Barack Obamas utmanare i höstens presidentval.

Likt väckelsemöte

I Michele Bachmann, Rick Perry och Newt Gingrich var det tydligen för lite luft, för efter korta sekvenser längst fram i kön har de skickats tillbaka in i garaget och stretar mot mållinjen med opinionsvindarna rakt i ansiktet.

I stället sparkas det desto ivrigare på favoriten Mitt Romney – och på de plötsliga huvudutmanarna Ron Paul och Rick Santorum.

Paul håller under måndagsförmiddagen rena väckelsemötet i en konferenssal på ett hotell i centrala Des Moines.

Den månghövdade och påfallande unga publiken jublar vilt åt allt den 76-årige libertarianen säger – men allra främst när han konstaterar att den enda sakfrågan som egentligen betyder något i det här valet stavas individuell frihet.

– Den här entusiasmen fanns redan för fyra år sedan, säger 30-årige supportern Aaron Storm när vi träffar honom utanför den kokheta salen.

– Skillnaden är att media är här i år. Det gör mig väldigt lycklig. Han får ut sitt budskap och när han får det är jag övertygad om att fler inser att han är den ende i Washington som står för sann frihet.

Smaskiga citat

Den skillnaden ÄR verkligen iögonfallande. 2008 avfärdades Ron Paul som en knäppgök av etablerade medier och fick vara glad om han lyckades locka en endaste lokalreporter till sina valmöten. Nu krälar utsända från alla de stora tv-bolagen och tidningarna över varandra för att få smaskiga citat om USA:s krigshets och statens ondska.

Lika frapperande scener utspelas när Rick Santorum, den socialt konservative sjubarnspappan, någon timme senare hälsar på väljare på pizzerian Pizza Ranch i lilla Boone några mil norr om Des Moines.

Självsäker

För bara några veckor sedan fick han framträda för blott enstaka individer. Nu är det knökfullt i oregano-oset – och stämningen påminner, trots en betydligt äldre åhörarskara, om den hos doktor Paul.

– Iowa har insett att jag är den som kontrasterar bäst mot Barack Obama och därför kommer jag att vinna, kungör Santorum.

Även om Romney fortfarande tippas hålla både honom och Paul stången skulle jag inte våga säga mot.

Han verkar ha mycket luft i däcken.

ANNONS EXTERN LÄNK

Har du Covid-19? Få svar snabbt med enkelt hemmatest – beställ här

Quicktest

LÄS OCKSÅ

Hålls samman – av avskyn till Obama

Publisert: