”Det har självklart skadat mig”

NYHETER

Lööf om Aftonbladets avslöjande

Foto: Annie Lööf (C) i TV4:s morgonsoffa.

Annie Lööf sitter i tv-soffan.

I morse pratade hon om skandalerna kring festfakturorna och Aftonbladets avslöjanden.

– Givetvis skadar det förtroendet både för mig som näringsminister och som partiledare, säger hon.

Aftonbladet berättar i dag att näringsminister Annie Lööf (C) i måndags tvingats till krismöte för att förklara turerna kring festerna för partistyrelsen.

17 av 27 distriktsordförande inom C känner oro för att representationsskandalen skadar partiet, visar vår rundringning. Vad säger du om det?
–Jag förstår den oron, men det är naturligt att både jag och partiet nu kavlar upp ärmarna för att genomföra centerpolitik, säger Annie Lööf till Aftonbladet efter den direktsända TV4-intervjun som sändes i morse.

”Rubriker om det mesta”

TV4-programmet inleddes med en titt på Aftonbladets förstasida: "Pressad i hemligt krismöte".

– Snart kan man göra rubriker på det mesta. Det här handlar om två telefonmöten där jag presenterar det jag gjort de senaste två veckorna, om Tillväxtverket bland annat. Jag har under hela den här tiden försökt vara så öppen som möjligt och det här är en del av den internkommunikation som jag ser som helt naturlig, säger Annie Lööf.

Om att man skulle ha fördröjt utlämnandet av de fakturor som Aftonbladet begärt ut:

– Nu ska konstitutionsutskottet granska det här. Öppenhet och transparens är för mig helt grundläggande. Vi har försökt få ut handlingarna så fort som möjligt.

Erkänner två fel

Det var inte så att ni försökte rensa upp för att Aftonbladet hade vetskap om affären?

– Nej så är det inte.

– Jag har varit noga med att gå till botten med det här och initierat en översyn. Det är viktigt att försöka se om man kan förbättra bokföringen, säger Lööf och fortsätter:

– Givetvis skadar det förtroendet både för mig som näringsminister och som partiledare.

– Jag har ett ansvar som partiledare och det är att nu genomföra Centerpartiets politik.

Enligt Lööf initierat översynen av bokföringen efter Dagens Nyheters första avslöjande den 30 juli.

– Det är två fel som inte skulle ha skett. Det är en nota för en avec på 2 000 kronor och en fest som Centerpartiet skulle ha betalat.

Ställde in radioframträdande

Efter framträdandet i TV4 var det meningen att Annie Lööf skulle ha varit med i Sveriges Radios P1 morgon. Lööf ställde in, och hänvisade till jobb med budgeten.

OBS! I en tidigare version av texten uppgavs felaktigt att mötet med partistyrelsen hölls i tisdags.

Städade undan efter sig själva

7 augusti

Annie Lööf sparkar Tillväxtverkets generaldirektör Christina ­Lugnet efter avslöjanden om mångmiljon­belopp i representationskostnader.

9 augusti

Aftonbladet publicerar nyheten om hur ­Näringsdepartementet spenderat drygt 357 000 kronor på ­internrepresentation och hur departementet försökt städa undan efter sig genom att själva hävda att man granskar kostnaderna.

13 augusti

Näringsdepartementet lägger ut uppgifter om sin julfest på sin hemsida. Trots att Aftonbladet begärt ut all intern representation har vi inte fått ta del av denna. Jul­festen har varit bokförd som seminarieverksamhet.

14 augusti

Aftonbladet avslöjar hur julfesten med en kostnad på 616 000 kronor har undanhållits tidigare granskning.

15 augusti

Lööf KU-anmäls. Ex-ministern Leif Pagrotsky (S) menar att hon förhalat allmänna handlingar till pressen och bett medarbetare ändra i materialet ­innan det lämnats ut.

16 augusti

Aftonbladet avslöjar att Lööf spelat en aktiv roll i krishanteringen efter avslöjandena och att hon riskerar att kallas till Konstitutionsutskottet för förhör om sin inblandning.