Regeringens hemsida uppges vara under attack

Hackad Surfar man in på regeringens hemsida så möts man av detta.

avSusanna Vidlund

NYHETER

Under morgonen har det tidvis varit omöjligt att komma in på regeringens hemsida.

Enligt uppgifter är regeringens hemsida under attack.

– Vi kommenterar aldrig säkerhetsfrågor, säger Mari Ternbo som är informationschef på Regeringskansliet till Aftonbladet.

Det är medlemmar i "hacktivist"-gruppen Anonymous som på Twitter hävdar att de attackerat den svenska regeringens hemsida. "Lasrarna är riktade mot målet: regeringen.se" står det att läsa. "Regeringen.se är som en zombie" och "Målet nere", med en bild på regeringens nedsläckta hemsida.

"Inte första gången"

Från regeringens sida vill man inte kommentera saken, men sajten har varit svår och stundtals omöjlig att komma in på. Som besökare har man då mötts av meddelandet "Webbplatsen är inte tillgänglig just nu".

Enligt IT-experten Joakim von Braun är den här typen av attacker vanliga.

– Det är inte första gången regeringens hemsida är under attack. Det här har hänt ett antal gånger tidigare.

Tynger ner servern

Attackmetoden har använts de "senaste femton till tjugo åren", enligt Joakim von Braun.

På olika sätt försöker man tynga ner en viss webbserver med extrem trafik som kan genereras via hackade servrar eller fjärrstyrda datorer.

Via dem laddar man sedan ner tunga pdf-filer och annat material som gör att den attackerade webbservern blir upptagen av de stora mängderna förfrågningar.

– Regeringen borde verkligen inte stå handfallen. När de dessutom varit attackerade tidigare borde de ha lärt sig för det finns möjlighet att undvika överbelastningsattacker. Man behöver inte sitta och vänta på att bli nedslagen!

Reaktion mot Acta

Enligt Joakim von Braun måste man vid säkerhetsanalys ta med i beräkningen att den här typen av metod kan användas mot utsatta företag och organisationer.

Eftersom regeringen styr landet, är hemsidan en naturlig måltavla.

– Det kan vara en reaktion mot den högpolitiska frågan Acta-avtalet som det idag genomförs demonstrationer mot.