Nyheter

Livlig duell mellan Borg och Andersson

Av: 

Anette Holmqvist

Pär Karlsson

NYHETER

Anders Borg och Magdalena Andersson i första debatten

Första ronden mellan Borg och Andersson är nu avklarad.

Finansministern anklagade i Aktuellt sin nya motståndare för att mörka vilka Socialdemokraterna vill regera med.

– Det är tydligt att Anders Borg är mer intresserad av att diskutera hur det parlamentariska läget kommer att vara om två och ett halvt år, istället för att lägga sin energi på att lösa de problem som finns i Sverige i dag, säger Magdalena Andersson, S ekonomiskpolitiska talesperson.

Magdalena Andersson och Anders Borg möttes i tv-duell.
Magdalena Andersson och Anders Borg möttes i tv-duell.

I kväll drabbade finansminister Anders Borg (M) och Magdalena Andersson, Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson, samman för första gången. Eftersom Andersson saknar riksdagsplats så har hon inte möjlighet att ta debatterna med Borg i riksdagen. Där fyller Fredrik Olovsson, vice ordförande i finansutskottet, hennes plats. Magdalena Andersson följde i stället dagens budgetdebatt i riksdagen från sitt rum på S riksdagskansli.

Det var en förväntasfull Andersson som anlände till TV-huset strax efter 20.30 ikväll.

– Det ska bli roligt, jag ser fram emot debatten. Det kommer handla om dagens politik och regeringens vårbudget. Fredrik Olovsson gjorde en väldigt bra insats tidigare i dag, säger Magdalena Andersson.

Livlig debatt

Det blev en livlig tv-debatt där de två olika alternativen tydliggjordes. Magdalena Andersson anklagade regeringen för att vara alltför passiv när det handlar om att mota tillbaka arbetslösheten bland framför allt unga.

– Det är viktigt att använda pengarna effektivt. Regeringens sänkning av arbetsgivaravgiften för unga smetas ut även bland de som fått jobb ändå. Det är en dyr åtgärd som Borg har lagt 50 miljarder på. Vi vill rikta pengarna mot insatser för ungdomar som har det svårt att komma in på arbetsmarknaden, säger hon.

Men Anders Borg menade att han hört samma argument tidigare.

– Magdalena Andersson har jobbat med både Thomas Östros och Pär Nuder. Det är väldigt mycket samma socialdemokati. Man är skeptisk till arbetslinjen, man vill höja skatterna, återreglerna arbetsmarknaden. Då får vi en tydlig skiljelinje, säger han.

”Kräver besked”

Han pressade dessutom Andersson hårt på ett besked om vilka Socialdemokraterna har tänkt sig regera ihop med efter valet 2014 och vilka skatter som då kan komma att höjas.

– Mörkläggningsstrategin kommer inte att funka, vi kommer att kräva besked.

Magdalena Andersson svarade dock snabbt:

– Det är tydligt att Anders Borg är mer intresserad av att diskutera hur det parlamentariska läget kommer att vara om två och ett halvt år, istället för att lägga sin energi på att lösa de problem som finns i Sverige i dag.

Debatten skedde samma dag som regeringen presenterade sin vårbudget. Det var en allvarsam finansminister som presenterade budgeten i morse. Tillväxtprognoserna för den närmsta framtiden skrevs ned.

Finansministern slog fast att arbetslösheten kommer att stiga något de närmaste månaderna. Fokus i höstbudgeten, där de skarpa förslagen kommer att bli fler, kommer bland annat att ligga på bättre tillgänglighet i vården, ett mer effektivt rättsväsende och att övergången mellan skola och arbetsliv ska underlättas.

”För tunn budget”

Budgeten fick hård kritik av oppositionen. Magdalena Andersson berömde förvisso Anders Borg för att han har haft bra koll på statsfinanserna, men berättade på en presskonferens i förmiddags att regeringens budget var alldeles för tunn. Hon saknade satsningar för att komma tillrätta med ungdomsarbetslösheten.

– Sverige har 25 procents ungdomsarbetslöshet, 70 000 personer som varit arbetslösa mer än två år och samtidigt företag som har svårt att rekrytera. Här finns ett glapp mellan arbetslösa och företag som kräver kompetent arbetskraft. Det är ett glapp man kan brygga över med hjälp av arbetsmarknadsutbildning och andra typer av utbildning. Här har regeringen inga förslag, vilket är tråkigt, sa Magdalena Andersson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sjuk? Testa om du har Covid-19 med smidigt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter