Göteborg

”Skelettkvinnan” frias – får tillbaka skelett

Av: 

Lisa Röstlund

Förstörd Efter alla turer i media förra året och ryktesspridningen på nätet känner Helena i dag en enorm ilska och vill ha upprättelse. ”Mitt liv är förstört”, säger hon.
Förstörd Efter alla turer i media förra året och ryktesspridningen på nätet känner Helena i dag en enorm ilska och vill ha upprättelse. ”Mitt liv är förstört”, säger hon.

NYHETER

"Skelettkvinnan" Helena, 37, frias från misstankar brott mot griftefriden.

Och hovrätten beslutar att hon nu ska få tillbaka sina skelett.

– Jag är glad, men det är nu kampen för upprättelse börjar, säger hon till Aftonbladet.

Tingsrätten dömde henne för brott mot griftefriden.

Men i dag beslutade hovrätten att Helena, 37, som sedan skelettdelar hittades i hennes lägenhet i Bergsjön för ett år sedan varit känd som Skelettkvinnan, frias.

Får tillbaka skeletten

Hovrätten slår liksom tingsrätten fast att hon skaffat och flyttat mänskliga skelettdelar, att hon haft skelettdelar på golvet i sin lägenhet och även sålt delar. Däremot håller hovrätten inte med om att kvinnan kan dömas för brott mot griftefriden, eftersom delarna köpts via nätet och inte tillhört en avliden som ska kremeras, som ligger i en kista eller en grav.

Hovrätten "ogillar yrkandet om förverkande av bland annat skelettdelar", vilket innebär att Helena nu kan få tillbaka sina skelettdelar. Det är något hon hoppats på.

”Moralpanik”

Efter att den friande domen kommit säger hon till Aftonbladet:

– Yes. Nu kommer allting tillbaka.

Till hovrätten har hon lämnat in 60 sidor med motsvarande fall där män som haft kranier och andra skelettdelar friats.

– Jag är glad, men det är nu kampen för upprättelse börjar. Jag vill ha ursäkt och skadestånd – fantasisummor. De har förstört allt. De låste in mig och tog ifrån mig min mänskliga värdighet.

–Under det här året har jag levt i ensamhet. Det är kväljande och tragiskt att samhället kan bete sig så här mot någon som är oskyldig.

Anmält misshandel

Sedan en tid tillbaka lever hon skyddat, på hemlig adress.

– Det är på grund av alla hot och att jag blivit misshandlad, på grund av det här.

Hon uppger att hon misshandlats vid tre olika tillfällen av olika personer sedan anklagelserna om nekrofili kommit ut i fjol. Hon har polisanmält.

– En slog mig med baseballträ, en sköt mig och en knivhögg mig fem gånger. Han som anföll mig med kniv sa "Du ska dö din jävla nekrofilhora".

– Jag har mina vänner och min familj och jobbar med några projekt. Men det känns som om jag förlorat ett år av mitt liv. Jag vill starta det igen, börja studera. Men det kan jag inte göra förrän jag bytt namn och identitet, säger hon.

Hovrätten dömer dock, i likhet med tingsrätten, kvinnan för vapenbrott till skyddstillsyn.

ANNONS

MORS DAG-BUKETT; Låt våra florister hjälpa dig att uppvakta och överraska - enklare kan det inte bli!

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Göteborg

Brott