Perkele, det är lättare regler i Sverige!

Finnarna upprörda över svenska Fia-regler

Nu kokar det i de finska stugorna.

Sverige kommer undan med lättare regler – i sällskapsspelet Fia.

– Jag har aldrig hört talas om något liknande, säger Noora Hautakangas, silvermedaljör i finska Fia-mästerskapen 2007, till Ilta-Lehti.

Inte nog att finnarna fick ta smällen när ryssarna anföll det svenska riket 1808. Nu ska svenskarna också komma undan med lättare regler i sällskapsspelet Fia.

När du spelar den finska varianten av Fia är det skrivet i sten att du aldrig får lämna boet förrän du slår en sexa på tärningen. Men enligt de svenska reglerna får du lämna boet när du slår antingen en etta eller en sexa.

'"Vänta nu, det finns ingen ju ingen logik i det här", skriver Ilta-Lehti efter att de noggrant granskat regelböckerna.

Skribenten: Är svenskarna så usla?

Artikelskribenten undrar om svenskarna är så usla på Fia att de måste ha lättare regler. Men det tillbakavisas av den finska speltillverkaren Tactic

– Jag tror att de är vana vid det, att de får börja spela både när de slår en etta och en sexa, säger Jemina Heljakka, marknadschef på Tactic, till Ilta-Lehti.

Tactic tillverkar den finska varianten av Fia som går under namnet Kimble. De levererar sina spel med både svenska, finska, danska och norska regler. Men det är bara de svenska reglerna som är lättare.

Fia-finalisten: Det förstör allting!

– Hjälp, jag har aldrig hört talas om något liknande. Aldrig! säger Noora Hautakangas, silvermedaljör i finska Fia-mästerskapen 2007, till Ilta-Lehti.

Silvermedaljören, som samma år utsågs till Miss Finland, tycker de svenska reglerna förstör hela spelet.

– Det är ingen logik i det. Det är ju styrkan i Kimble, att du bara får lämna boet när du får en sexa. Den där ettan förstör allting, säger hon.

De finska mästerskapen i Fia 2007 vanns av 5-åringen Santeri Kalteva.

Publisert: