Nyheter

– Hela mitt liv har gått ut på att dölja saker

Av: 

Erik Wiman

Richard Aschberg

NYHETER

Fredrik, 36, stal miljoner från sina kunder och spelade upp allt: ”Jag levde ett dubbelliv”

Bankrådgivaren och storbedragaren Fredrik stal från 86 av sina kunder och spelade upp varenda krona.

I dag berättar han om hur han satsade 170 miljoner kronor på vadslagning, smög med sitt spelande och levde ett dubbelliv. 

– Jag kunde gå ifrån på en middag hemma hos svärmor, gå in på toaletten och lägga ett spel på 100 000 kronor och sedan gå tillbaka och fortsätta äta.

Fredrik, 36, har nyligen dömts till tre års fängelse för grova bedrägerier. Från att ha varit en hyllad och omtyckt bankman är han i dag ute i kylan.

Ingen, inte en enda person har vetat om att han har varit en av Sveriges värsta spelare.

– Min pappa var mig på spåren någon gång. Han råkade se när jag var inloggad på ett spelkonto och såg ett belopp på 50 000 eller något sånt. Men det var någon annan som la det spelet, ljög jag till.

Började ta lån

Fredrik började spela redan som 14-åring, då handlade det om mindre belopp på tips och Lången.

Men det var när han anställdes på Swedbank, 2002, det hela började eskalera.

– Jag började ta blancolån, för jag ville inte låna på bostadsrätten för då hade min fru fått reda på det, säger Fredrik.

– Men det var 2008 det började spåra ut ordentligt, det var då jag kom i kontakt med Betfair efter att jag sett reklam på internet.

Blev premiumrådgivare

På Betfair gick det att spela för mycket högre insatser än Fredrik var van vid sedan tidigare. Det han fastnade för var att han själv kunde agera bookmaker och arrangera egna vadslagningar som andra spelare kunde haka på. Betfair tog upp till fem procent på alla de här spelen.

På banken hade Fredrik vid den här tiden hunnit etablera sig som en så kallad premiumrådgivare. Han fick ta hand om välbeställda kunder som betalade Swedbank för Fredriks rådgivning.

Hans lön inklusive förmåner låg på omkring 40 000 kronor i månaden, han var omtyckt av både arbetskamrater och kunder.

Många av kunderna var äldre och Fredrik hjälpte dem att ta så kallade seniorlån, en slags kredit på bostaden som ger pensionären lägre utgifter samtidigt som belåningen växer.

Bjöds på lyxresor

2011 hade Fredriks spelande blivit allt mer extremt. Han hade spelat upp flera blancolån och ett arv på fyra miljoner. Det var i det läget han blev desperat och började att föra över pengar från sina kunders konton till sitt eget ofta via sina föräldrars konton.

– Hela mitt syfte var att jag skulle låna pengar och sedan betala tillbaka när jag hade vunnit.

Men så blev det inte. Fredrik började i stället att plocka pengar från fler och fler konton.

Offren märkte ingenting. Många av dem var gamla, de litade på Fredrik och upptäckte inte transaktionerna. Vid något enstaka tillfälle när en kund upptäckte att det fattades pengar, bortförklarade Fredrik det hela och flyttade snabbt över pengar från en annan kunds konto.

Hos Betfair var Fredrik en drömkund. I genomsnitt satte han in en miljon kronor i månaden på sitt spelkonto och omsatte fem miljoner på sitt spelande.

Han fick en personlig kontakt på Betfair, Therese ”Tess” Eriksson. Hon bor på Malta och hade till uppgift att sköta spelbolagets kontakter med svenska storspelare. Av henne bjöds Fredrik in på flera lyxresor.

”Hej Fredrik, hoppas allt är bra med dig. Jag har otroligt goda nyheter, du är nämligen vinnare av ett ATP Tour-final paket i samband med den VIP-kampanj vi har kört i oktober och jag säger därmed STORT GRATTIS!”, skrev Tess i november 2011.

Levde dubbelliv

Knappt tre veckor senare satt Fredrik i business class på ett flyg till London. Han fick sitta i en privat lounge på O2 Arena och fick se dubbel- och singelfinalen. Betfair stod för allt.

– Vi drack champagne, drinkar och levde väldigt flott, berättar han.

I juni 2012 blev han bjuden både till Fotbolls-EM i Kiev och Franska öppna mästerskapen i tennis. På Parisresan i början av juni flödade champagnen. På lyxkrogen Le Georges bjöds Fredrik och två andra storspelare på allt de pekade på. Sällskapet bodde på femstjärniga hotellet Le Meurice.

– Då kände man sig som en kung, men det förstår man i efterhand att man är lurad så det är inte sant.

Fredrik levde ett dubbelliv. Till hustrun sa han att han haft tur och råkat vinna resorna.

– Hela mitt liv har gått ut på att dölja saker hela tiden.

Enligt Fredrik kände hustrun till att han spelade, men trodde att insatserna var normala och rörde mindre belopp. I själva verket kretsade allt kring spelande.

– Jag misskötte mitt jobb totalt sista tiden, jag kunde gå in på toaletten några minuter och lägga ett spel sedan komma ut igen och följa matcherna lite dolt på mobilen, berättar han.

– Det värsta var på kvällarna när jag skulle gå och lägga mig, för då gick jag ju ur den här bubblan och hade en fruktansvärd ångest över vad jag gjort. Jag mådde fruktansvärt dåligt och låg och funderade hur jag skulle fixa till den här.

Spelade du aldrig hemma?

– Jodå, men då smög jag också, min fru kanske trodde att jag spelade för en hundralapp någon gång.

Använde du aldrig din vanliga lön till spel?

– Nej, jag var väldigt noga med att sköta det privatekonomiska. Alla räkningar och lån skulle betalas, det gick ut på att dölja det här. Ingen får avslöja mig och vad jag håller på med.

”Kändes för jävligt”

Merparten av Fredriks kunder som blev bestulna var över 65 år gamla. Han hade regelbundna rådgivningsmöten med många av dem.

– Det kändes ju himla konstigt. Det kändes för jävligt att sitta där och försöka hålla masken.

Enligt Fredrik var tillvaron kaotisk.

– På dagarna var det bara spel, jag levde i en spelvärld, inget annat existerade.

Fredrik ville spela för allt högre belopp och ett enda mejl till Betfair räckte för att höja hans beloppsgräns från 100 000 till 300 000.

– Jag fick svar efter någon minut ”så nu har vi höjt, inga problem”.

Bara vid några få tillfällen tog han ett uppehåll från spelandet. Bland annat när han var på semester med familjen. Fredrik beskriver det som en lättnad att komma ur mardrömskarusellen och ta en paus.

– Då har jag känt mig lugn och ganska harmonisk på något sätt.

Men Betfair gillade inte pengarna slutade rulla in från superkunden.

– Det var vid något tillfälle jag inte spelade på två veckor, då ringde de upp mig och och sa ” vi ser att du inte spelar, är det något du är missnöjd med?”.

Vem var det som ringde?

– Det var min kontakt Therese.

Trots att miljonerna strömmade in, gjorde aldrig Betfair någon kontroll av Fredriks ekonomi.

– Att sätta in pengar hos dem är aldrig något problem, men däremot när du ska ta ut pengar, då är det en jäkla procedur. Jag tog ut 10 000 vid något tillfälle, då var det plötslig extremt viktigt med säkerheten.

Blåste 86 kunder

Fredrik säger i dag att han mellan 2011 och 2012 tappade verklighetsuppfattningen. Samtidigt som katastrofen kom allt närmare fortsatte han med sina systematiska stölder. Han räknade kallt med att han skulle kunna ställa allt till rätta, trots att han inte längre visste hur mycket pengar han hade lagt beslag på eller hur många kunder som drabbats.

Korthuset rasade samman den 17 juni 2012. Fredrik hade semester och förstod när han blev inkallad till ett möte på Swedbanks huvudkontor i Stockholm att allt var över.

Till sist skulle alla få veta. Cheferna, kollegorna, vännerna och familjen, han hade ljugit för alla.

Nu hade allt rasat och han försökte inte ens bortförklara sig när han konfronterades med uppgiften att det saknades pengar från flera kunders konton.

– Nej, jag erkände direkt, det fanns inte längre någon anledning att spela något spel.

När Bertil Ellvén, dåvarande säkerhetschefen för Swedbank, frågade Fredrik om han visste hur många kunder han hade stulit pengar ifrån kunde Fredrik bara gissa.

– Jag gissade, helt ärligt alltså, på ett 30-tal.

I själva verket var det 86 kunder som drabbats. Swedbank har i dag betalat tillbaka drygt 11,8 miljoner kronor till dem.

Vill få straffet förkortat

Fredrik blev aldrig avstängd från Betfair – trots sitt spelmissbruk. Han valde till slut att själv spärra sitt konto.

Han säger själv att han aldrig skulle gå in på Ica och snatta ett äpple, eller stjäla något i en affär, men ändå kunde han under fler år plocka ut miljoner utan att hejda sig.

Fredrik har överklagat domen i Stockholms tingsrätt. Han vill ha sitt fängelsestraff förkortat eller omvandlat till vård.

– Jag har gjort fel, jag har blivit av med jobbet och jag har satt min familj i ett rent helvete och jag har ställt till det för jäkligt många personer.

Betfair har tjänat kan ha tjänat upp till fem miljoner på Fredrik. Aftonbladet har varit i kontakt med tre olika personer på företaget, alla vägrar kommentera Fredriks spelmissbruk och hans stulna pengar som gick till spel.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter