Nyheter

Polisen: Åkesson hade kunnat tala

Av: 

Erik Melin

NYHETER

Sverigedemokraternas EU-valmöte i Karlstad stördes av motdemonstranter.

Åkesson beklagar att mötet inte kunnat hållas, men polisen menar att de lyckats med sin insats på torget.

– Vårt uppdrag var lyckat på så vis att Jimmie Åkesson i alla fall kunde genomföra ett par minuter, säger Rolf Sandberg, kommenderingschef för insatsen i Karlstad.

Klockan 19 var det tänkt att Jimmie Åkesson skulle tala på torget i Karlstad.

– Han kunde tala sporadiskt, med mycket stora störningar, säger Stefan Wickberg, presstalesman vid polisen i Värmland, vid niotiden på onsdagskvällen.

Trots det menar polisen senare på kvällen att man genomfört sitt uppdrag och att Jimmie Åkesson kunde genomföra sitt tal.

– Vårt uppdrag var lyckat på så vis att Jimmie Åkesson i alla fall kunde genomföra ett par minuter. För demokratin är det ett misslyckande att man inte kan framföra sina åsikter, säger Rolf Sandberg.

Jimmie Åkessons presstalesman, Linus Bylund, menar att polisen har missuppfattat sitt uppdrag.

– Vi är inte där för att stå och skrika i en megafon. Kan inte folk ta del av vårt budskap, då har de misslyckats, säger han till Aftonbladet.

Väntat scenario

Totalt omhändertogs tretton personer av polisen. Nio av dem misstänks för ohörsamhet mot ordningsmakt, att man vägrat följa polisens anvisningar.

Var det här väntat?

– Vi var förberedda, men sånt här arbete tar tid. Vi hade dialog med vissa grupper på förhand och de sa att man planerat att vända Åkesson ryggen. Nu agerade de på ett annat sätt och då fick vi agera utifrån det, säger Rolf Sandberg.

Stördes av hundratals

Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna hade tillstånd att tala fram till tio på onsdagskvällen. Precis efter klockan tio meddelade partiledaren över Twitter att han lämnade Karlstad:

”Nu kl 22 går vårt tillstånd ut och vi måste tyvärr lämna Karlstad utan att ha lyckats slutföra mötet. Det sker motvilligt.”

– Som vi ser det så är det inte ett angrepp på oss utan ett angrepp på det fria ordet och allas frihet att uttrycka en åsikt, säger Linus Bylund som var i kontakt med Åkesson efter 22.

Andra dagen i rad

Totalt uppskattar polisen att mellan 500 och 600 personer samlades för att störa Jimmie Åkesson.

– Det finns både uttalat och öppet deklarerat att vissa grupper skulle vara där. Men jag vill inte gå in på vilka som faktiskt var där, det får vi vänta med. De grupper som det handlar om säger sig tillhöra vänsterkanten, så mycket kan jag säga, säger Stefan Wickberg.

– Det var inte så att alla som var där tillhörde någon gruppering, säger Rolf Sandberg.

Det här är andra dagen i rad som Jimmie Åkesson störs när han ska hålla tal. Igår ställde Sverigedemokraternas partiledare in sitt tal i Göteborg.

ANNONS

Hjälp barnen på plats! Genom UNICEF kommer din hjälp fram.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert: