Räddade sin karriär via högskoleprovet

Johan Falkmans gymnasiebetyg räckte inte för att komma in på sin drömutbildning.

Då räddades han av högskoleprovet – och skrev 1,9 på provet.

– De beslut jag tog som 17 och 18-åring kunde straffat mig rejält annars, säger han.

Johan Falkman skrev 1,9 på högskoleprovet.
Johan Falkman skrev 1,9 på högskoleprovet.

Vid 17 års ålder tappade Johan Falkman motivationen till att plugga. En händelse i livet som för många är väldigt vanlig. Han slutförde dock sina gymnasiestudier innan han valde att åka ut och resa.

Under tiden passade han dock på att studera i Australien. Efter hans äventyr i Australien återvände han hem till Sverige och var rejält sugen på att börja studera igen på allvar. Men hans betyg från gymnasiet räckte ingenstans och han kom inte in på utbildningarna han drömde om.

– Jag gillade inte alls att plugga som 17 och 18 åring. De besluten jag tog då kunde straffat mig men som tur är finns alltid högskoleprovet. Jag skrev det och fick 1,9 på provet och kunde söka till utbildningen jag ville gå. Det kunde jag aldrig ha gjort annars, säger han.

Håller kurser

Johan Falkman kom in på Journalisthögskolan, JMK, på Stockholms Universitet. Nu driver han tillsammans med sina föräldrar ett företag där han håller kurser inom retorik.

– Jag föreläser mycket och håller olika kurser. Jag kom in på utbildningen jag drömde om tack vare högskoleprovet så det är riktigt skönt i efterhand, säger han.

Du skrev 1,9 på provet, hur ska man göra för att lyckas?

– Träna mycket på tidigare upplagor av prov. Gå igenom dem och se vad du kan och inte kan. Jag försökte även att jobba metodiskt och inte fastna för länge på en fråga jag inte kunde. Då kan man lätt få tidspress tillslut. Våga chansa också för man får inga minuspoäng.

På lördag är det dags för årets första upplaga av högskoleprovet. 88 000 personer i Sverige är anmälda att skriva provet. Johan Falkman kommer dock inte medverka.

– Det hade varit kul, men jag står över faktiskt, säger han och skrattar.

Publisert: