AFTONBLADET AVSLÖJAR: Regeringen vill göra snuset rekorddyrt

Snuset blir rekorddyrt enligt regeringens nya förslag, kan Aftonbladet avslöja.

En dosa blir 6 kronor dyrare.

Och för första gången blir en dosa snus dyrare än ett paket cigaretter.

Finansminister Anders Borg (M) gick i februari ut med att regeringen vill höja tobaksskatten. Det han sa då var att snusskatten skulle höjas med 20 procent och cigarettskatten med 3 procent, vilket enligt regeringens beräkningar skulle innebära en höjning med 1 krona för ett cigarettpaket och 2 kronor för en snusdosa.

Aftonbladet kan nu avslöja att höjningen blir betydligt högre än så, med det nya förslaget.

Räknat på portionssnus

Enligt källor till Aftonbladet kommer regeringen inom kort presentera detaljerna om snus som nyligen klubbats i Alliansens förhandlingar: att snusskatten höjs från dagens 385 kronor per kilo till 471 kronor kilot – en höjning med 22,2 procent.

Regeringen har om den nya snusskatten sagt att höjningen motsvarar en justering av priset med 2,31 kronor per dosa. Men den siffran avser dock endast portionssnus, som väger 24 gram. En dosa lössnus väger 42 gram.

Siffran tar heller inte hänsyn till moms på höjningarna samt att handeln normalt lägger på ett påslag för att inte minska sin vinstmarginal.

6 kronor dyrare

Inklusive prishöjning hos handeln för en oförändrad vinstmarginal och momshöjning skulle det nya priset på en dosa portion, som i dag kostar 46 kronor, bli 50 kronor.

För en dosa lössnus som i dag kostar 54 skulle motsvarande höjning bli 6 kronor, och det nya priset 60 kronor.

Enligt förslaget blir skatthöjningen på cigaretter endast kring 3 procent, vilket motsvarar en prishöjning per cigarettpaket med 2 kronor. Ett paket cigaretter kostar i dag normalt 56 kronor.

Går förslaget igenom blir därmed en dosa snus för första gången dyrare än ett paket cigaretter.

Snusare: "Förjävligt"

En miljon svenskar snusar i dag, varav en fjärdedel snusar lössnus.

Mats Sacher, 58, jobbade länge på Tobaksbolaget i Malmö, som lades ned 2003. Sedan dess driver han antikvariat.

Han snusar sedan 14 års ålder, tre dosor lössnus om dagen.

Om det nya förslaget om ytterligare skattehöjning säger han:

– Det kostar mig redan tusentals kronor i månaden att snusa. Jag är luttrad. Det är förjävligt, men vad kan den lilla mannen göra? Man vågar samtidigt inte gå till nån Europadomstol eller så, för då kanske det inte bli något snus alls. Men det blir ju väldigt fel när en dosa snus blir dyrare än ett paket cigaretter.

För ett par år sedan anmälde han svenska staten till Diskrimineringsombudsmannen för att han ansåg att snusare diskrimineras i samband med den höjda snusskatten. Men anmälan lades ned.

Protesterade till regeringen

I fjol skickade han protestbrev till regeringen.

– Då svarade de att de ville att människor skulle snusa mindre. Det är rent nys. Det handlar bara om att få in pengar, eftersom allt färre röker och fler snusar.

Enligt Sacher handlar det inte om att regeringen bryr sig om befolkningens hälsa.

– Det finns inga medicinska bevis för att snus skadar hälsan. Forskarna är splittrade: ena gruppen anser att snus inte är farligare än kaffe, medan den andra gruppen anser att det är farligt med snus "men vi har inte hittat det än". Men den första halvan är sponsrade av tobaksindustrin, den andra halvan av läkemedelsindustrin.

– Det är en dubbelmoral att man kämpar för att släppa snuset fritt i Europa, samtidigt som man suger upp de svenska snusarna, särskilt oss som snusar löst.

Publisert: