Ångrar skandalrivningen – bygger upp klocktornet igen

Moderaterna ska bygga upp klocktornet på nytt – två månader efter rivningen

Moderaterna rev det kulturhistoriskt värdefulla klocktornet vid Norra station i Stockholm.

Två månader senare ångrade de beslutet.

Nu ska tornet byggas upp igen – för 11,7 miljoner kronor.

Stadsmuseet uttryckte 2009 en önskan om att byggnaden, som uppfördes 1924, skulle få stå kvar på sin ursprungliga plats för det kulturhistoriska värdets skull.

Men i februari i år revs det anrika stationshuset, det så kallade Klockhuset med tillhörande klocktorn. Anledningen var att det ansågs omöjligt att bevara den gamla byggnaden när Hagastaden växer fram, den nya stadsdelen mellan Stockholm och Solna ska stå färdig 2025.

Bakom beslutet om rivningen stod Moderaterna i Stockholms stadshus, skriver Dagens Nyheter.

Annonserades ut på Blocket

Först var tanken att själva klocktornet skulle flyttas och bevaras. Men när man inte kunde hitta någon framtida förvaltare till tornet beslutade M att jämna alltihop med marken.

Dagar efter rivningen annonserades Klockhuset ut på Blocket. Priset för de totalt 1 350 000 stycken handslagna tegelstenarna var 16 kronor styck.

Men nu har Moderaterna ångrat sig.

”Vi har förstått att många blev ledsna och arga när klocktornet revs och vi vill därför bygga upp klocktornet för att skapa en koppling till Norra stationsområdets historia”, skriver Regina Kevius (M), stadsbyggnadsborgarråd, i ett mejl till Aftonbladet.

Kostar 11 miljoner

Kostnaden för rivning, återuppbyggnad samt upprättande av tilläggsplan har bedömts till totalt omkring 11, 7 miljoner kronor, en summa som tas inom ramen för Hagastadsexploateringen.

”Beloppet är precis detsamma som tidigare var aktuellt i utredningen kring en flytt av tornet”, skriver Kevius i mejlet

Ann-Charlotte Backlund, stadsantikvarie vid Stadsmuseet, beklagar rivningen, men berättar att hon har förståelse för att klocktornet inte kunde bevaras i och med överdäckningen av Norra station.

Hon är också kritisk till kostnaden för att nu restaurera det.

– Men jag kan tycka att det är olyckligt att man lägger så mycket pengar på att uppföra något som inte kommer att användas.

Klocktornet beräknas vara färdigbyggt 2018, då husen i stadsdelen står klara.

Publisert: