Nyheter

MP stödjer förslaget - men kräver mer

Av: 

Pär Karlsson

Eric Emanuelsson

NYHETER

Miljöpartiet välkomnar regeringens nya satsning på läsförtståelse.

Men de gröna säger samtidigt att det är långt i från nog.

– Äntligen tar regeringen ett steg i rätt riktning, men det krävs flera andra reformer som regeringen undvikit att genomföra, säger utbildningspolitiska talespersonen Jabar Amin (MP).

Regeringens nya satsning på Läslyftet innebär att även lärare som undervisar i andra ämnen än svenska, till exempel historia och kemi, ska utbildas i att lära ut läsförståelse.

Miljöpartiet välkomnar satsningen, som kommer finnas med i vårbudgeten som presenteras i morgon. Tidigare har både de gröna och S drivit på i frågan.

– Äntligen tar regeringen steg i rätt riktning. I flera år har vi pekat på behovet av en rejält lässatsning, men regeringen har vägrat, säger Jabar Amin (MP).

"Helt obegripligt"

Men hans parti är mycket kritiska till att förskolelärarna inte berörs av reformen.

– Det är helt obegripligt. Det blir ännu mer obegripligt med tanke på att regeringen vill göra om sexårsverksamheten till ett första år i skolan. Det är helt okonsekvent, det går inte ihop, säger Jabar Amin.

Han menar också att det krävs flera andra satsningar om läsförståelsen bland svenska barn ska öka ordenligt.

– Det handlar till exempel om att skolbiblioteken måste vara bemannade. Litteraturutredningen förslog just det som en viktig insats för att höja läsförståelsen. Men regeringen har låtit bli att komma med förslag som skulle främjat läsförståelsen. Personal kan ge barnen råd, synpunkter och utbyta åsikter i stället för att eleverna går till ett rum med bara böcker.

Facket också positiva

Även Lärarförbundet välkomnar regeringens satsning.

– Det här är något som lärarförbundet efterfrågat länge. Många elever har knäckt läskoden innan de börjar skolan, men de utvecklar ingen djupläsning. Därför behövs det att lärare i alla ämnen lär ut läsförståelse, säger Eva-Lis Siren.

Den nya satsningen innebär att cirka 40 000 lärare under åren 2015-18 ska fortubildas. Det betyder att det kommer finnas ännu färre lärare tillgängliga – och Eva-Lis Siren säger att Sverige står inför en kommande lärarkris.

– Redan innan den här satsningen skulle det saknas 43 000 lärare om sex år. Nu kommer det saknas ännu mer.

Enligt Eva-Lis Siren är det nu viktigare än någonsin att försöka få fler unga människor att vilja bli lärare. Och då finns det bara en väg att gå.

– Det handlar om lönen. Vi måste höja lönen för lärarna och göra ordentliga satsningar på lärarutbildningen.

"Läsning är nyckeln"

Det nya förslaget från regeringen kommer som svar på katastrofresultaten i Pisa-undersökningen.

– Det mest alamerande i Pisa-undersökningen är elevernas brist på läsförståelse. Läslyftet  handlar om att lärare ska kunna förbättra elevernas läsutveckling i alla ämnen. För det är alltid språket och läsningen som är nyckeln, säger Eva-Lis Siren.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter