Reinfeldt lyfte arbetskraften i tal

GÖTEBORG. Fredrik Reinfeldts tal på partiets Sverigemöte hade parollen "Arbetskraften lyfter Sverige!".

Statsministern manade på de över 2 800 mötesdeltagarna inför kommande valrörelser.

– Vi tror på arbetskraft och på Sverige. Vi har så otroligt mycket mer att ge Sverige, säger han.

Reinfeldts tal är dagens stora händelse på Moderaternas Sverigemöte.
Reinfeldts tal är dagens stora händelse på Moderaternas Sverigemöte.

Efter att videohälsningar från Tysklands förbundskansler Angela Merkel och den brittiske premiärministern David Cameron äntrade Fredrik Reinfeldt scenen på Moderaternas Sverigemöte i Göteborg.

Det en timme långa talet hölls under parollen "Arbetskraften lyfter Sverige!"

Regeringen har under lång tid legat under mot oppositionen i opinionsmätningarna, men Reinfeldt var tydlig med att han tror att en tredje valseger är möjlig.

– Vi har i två val vunnit svenskarnas förtroende och det var ännu starkare 2010. Vi har använt förtroendet till något bra, vi har gjort vad vi sa att vi skulle göra, säger han.

250 000 nya jobb

Han lyfte också fram att 250 000 nya jobb har skapats sedan Alliansregeringen vann makten 2006. Reinfeldt vände sig mot den kritik som funnits i och med att arbetslösheten har ökat under samma period. Han jämförde med länder som Holland och Danmark, där befolkningen precis som i Sverige också har växt, men jobben inte alls blivit lika många fler.

– Det är inte automatiskt att jobben blir fler när vi blir fler. Vi har fler jobb eftersom vi har haft en arbetslinje där vi velat få fram fler jobb och vi har fått jobbet gjort, säger Fredrik Reinfeldt.

Detta har dessutom skett under en tid då en tung finanskris dragit över världen.

– Det har varit år av ökad skuldsättning för många. Många länder har kraftigt ökat sina skulder. Det är bekymmersamt. Det finns bara ett undantag i EU och det är Sverige, här har skulderna minskat.

”Lovar inte allt till alla”

Statsministern lyfte fram fyra punkter som ska vara vägledande i vägen mot valet i höst. Det handlar om att återföra den svenska budgeten till balans, ha ett fempunktsprogram för fler jobb, ta strid för arbetslinjen och att värna Allianssamarbetet.

– Vi lovar inte allt till alla, utan stabilitet över lång tid. Men vi vill göra mer. Vi har presenterat viktiga skolreformer på sistone.

Han var också hård i sin kritik mot de rödgröna partierna, som han menar går till val helt oförberedda.

– De ger framför allt inte besked tillsammans. Inte ett papper ska slinka fram om vad de rödgröna vill göra tillsammans, säger han.

Fredrik Reinfeldts tal avrundade Sverigemötet. Han tackades av med guldfärgat konfettiregn, Alliansfärgade ballonger och en blombukett i moderata färger.

Partisekreteraren Kent Persson var nöjd med att kunna avrunda partiets största samling någonsin.

”Fest och glädje”

– Humöret är på topp, så nu räknar jag med att alla våra medlemmar som åker hem, startar kampanjen och fokuserar på att genomföra bara ett samtal till, säger han.

Moderaterna har under Sverigemötet satsat stort även på underhållningen. Både Charlotte Perelli och Gabriel Forss har uppträtt. Enligt partiet har underhållningen dock inte kostat mer än på tidigare M-evenemang.

– Jag tror att det är viktigt att skapa god stämning. Politik är allvarligt och vi har många skarpa förslag för att fortsätta att ta ansvar för Sverige, men det är också viktigt att visa att det är fest och glädje.

Selfieministern fick ingen chans till dans

Fredrik Reinfeldt är van vid att människor stannar för att ta en bild tillsammans med honom.

Men på Sverigemötet slog han något slags selfierekord.

I går kväll stod han i timmar vid dansgolvet och blev fotograferad med valarbetare.

Charlotte Perrelli fick igång dansgolvet ordentligt på Moderaternas stora festkväll med gamla schlagerlåtar och andra klassiker. Snart var det både bugg och discodans i en salig röra i Svenska mässan i Göteborg.

Men en som inte fick en chans till dans var statsminister Fredrik Reinfeldt. I timmar stod han tålmodigt vid dansgolvets utkant och fotograferades och kramades med partikamrater.

EFTERLYSNING: Har du tagit en bra bild på statsministern i minglet?

Publisert: