Försonades med sin dotters mördare

Han mördade hennes dotter och högg av henne handen.

Nu har Alice Mukarurinda försonats med mannen som lämnade henne att dö i ett träsk under folkmordet i Rwanda.

– Varje gång jag tittar på min arm minns jag vad som hände, säger hon till AP.

Emmanuel Ndayisaba, 43, är en dömd mördare.

Under folkmordet i Rwanda som inleddes för 20 år sedan – den 7 april 1994 – ingick han i den extremistiska hutumilisen. På 100 dagar mördade de 800 000 människor ur folkgruppen tutsi, samt de hutuer som ansågs sympatisera med tutsierna.

Massakern hade pågått i tre dagar när Ndayisaba gick in i ett hus med en machete i sin hand och mördade fjorton tutsier.

– Jag mådde dåligt efter den allra första familjen jag dödade. Men sedan blev jag van vid det. Med tanke på att vi fick höra hur onda tutsierna var kändes det bara som att jag dödade våra fiender, säger han till nyhetsbyrån AP.

Lämnades att dö

Alice Mukarurinda, 45, var en av dem som jagades av hutuextremisterna.

I slutet av april 1994 gömde hon sig vid ett träsk tillsammans med sin nio månader gamla dotter och sitt syskonbarn när Emmanuel Ndayisaba upptäckte dem.

Barnen mördades direkt.

Emmanuel Ndayisaba vände sig sedan mot Alice Mukarurinda. Han kände igen henne men kunde inte minnas hennes namn trots att de som barn gått i samma skola.

Han högg av hennes högra hand, skar henne i ansiktet och lämnade henne att dö vid träsket.

Alice Mukarurinda hade legat avsvimmad i tre dagar när hon hittades av andra överlevare. Först då upptäckte hon att hennes hand var borta.

– Varje gång jag tittar på min arm minns jag vad som hände, säger hon till AP.

Överlämnade sig själv

I dag är det 20 år sedan.

Omvärlden har kritiserats för att inte ha ingripit då folkmordet på tutsierna i Rwanda inleddes.

Motståndet kom i stället i form av den tutsidominerade rebellrörelsen Rwandas Patriotiska Front (RPF), som i dag är landets styrande parti.

Den 4 juli 1994 tog RPF kontroll över Rwandas huvudstad Kigali. Rebellerna störtade regeringen och tog över styrandet av landet.

Efter maktskiftet flydde många hutuer till Rwandas grannländer. Men Emmanuel Ndayisaba stannade kvar.

Plågad av skuldkänslor överlämnade han sig själv till myndigheterna 1996 och erkände sina brott.

Han påbörjade sitt fängelsestraff 1997 men släpptes fri sex år senare när Rwandas president Paul Kagame benådade de hutuer som erkände sin skuld.

Vägarna korsades igen

Ndayisaba gick med i en grupp där offer och förövare från folkmordet träffades varje vecka. Ett av offren var kvinnan han lämnat att dö i ett träsk nio år tidigare.

Efter att i början ha undvikit Alice Mukarurinda föll han ner på knä och bad henne om förlåtelse.

Hon berättar att hon gick hem och att tankarna snurrade. Två veckor senare hade hon bestämt sig – hon skulle förlåta Emmanuel Ndayisaba.

– Vi hade deltagit i workshops och utbildningar. På något vis var våra hjärtan fria, och jag tyckte att det var lätt att förlåta. Bibeln säger att du ska förlåta och att du också kommer att förlåtas, säger hon till AP.

I dag kommer president Paul Kagame att tända en eld vid det nationella folkmordsmonumentet under en ceremoni i huvudstaden Kigali för att minnas folkmordet.

Även om Emmanuel Ndayisabas och Alice Mukarurindas berättelse symboliserar ett land som närmar sig en försoning präglas Rwanda fortfarande av motsättningar.

– Samma människor som uppmuntrade folkmordet säger nu att det aldrig ägde rum, säger Emmanuel Ndayisaba.

– Problemet finns fortfarande kvar. Det finns hutuer som hatar mig för att jag berättar sanningen.

FOLKMORD På 100 dagar mördades 800 000 människor, mestadels tutsier.
FOLKMORD På 100 dagar mördades 800 000 människor, mestadels tutsier.

Folkmordet i Rwanda

• Motsättningarna mellan majoritetsgruppen hutuer och minoritetsgruppen tutsier har varit många och blodiga sedan Rwanda blev självständigt från Belgien 1962.

• Den 6 april 1994 sköts president Juvénal Habyarimanas flygplan ner. Samtliga ombord dog. Vem som låg bakom attentatet har aldrig fastslagits men grundaren av Rwandas Patriotiska Front (RPF) – Paul Kagame – har anklagats för delaktighet.

• Dagen efter, den 7 april, inleddes folkmordet då hutuerna ville hämnas sin president. På 100 dagar mördades 800 000 människor, mestadels tutsier.

• Den 18 juli 1994 utropades vapenvila sedan RPF tagit kontrollen över landet.

Publisert: