Oppositionen: Borgs budget är grå och kall

Anders Borg (M) uppger att råder det aprilväder även på finanshimlen.

Oppositionen beskriver läget snarare som kallt men vindstilla:

– Tittar man på regeringen så är det absolut stiltje, säger Per Bolund, ekonomisk talesperson (MP).

När finansminister Anders Borg i dag presenterade regeringens vårbudget uppgav han att det fanns en ljusning i svensk ekonomi och att de kommande åren kommer bestå av återhämtning.

Det blir dyrare med snus, vin, cigaretter och bilkörning. Mer pengar ska i stället gå till skola och migration.

– Starka finanser är viktigare än någonsin tidigare, säger Borg.

”Finns risk för omslag”

Inför nästa lågkonjunktur måste Sverige vara beredd. Därför vill regeringen bygga upp ett överskott i de statliga finanserna.

Under tiden svajar många av de europeiska ländernas ekonomi fortfarande.

– Det är aprilväder. Vi ser en vår men vet vad april betyder. Det kan snöa i Norrland samtidigt som det skiner sol i södra Sverige. Det är verkligen risk för omslag men vi går i grund och botten mot en stabilare konjunkturåtergång, säger finansministern.

De rödgröna partierna är inte villiga att hålla med. I alla fall inte när det kommer till regeringens politik.

– Det är grått och kallt. För man en politik som slår sönder solidariteten mellan människor och utpekar folk som närande och tärande beroende på om man har oturen att vara sjuk eller arbetslös och bekämpar de arbetslösa i stället för arbetslösheten, ja då får man ett grått, kalt och blått Sverige, säger Ulla Andersson, ekonomisk talesperson (V).

”Regnar över Sverige”

Enligt S är det också grådask.

– Det regnar, det regnar över Sverige. Vi har 40 000 arbetslösa i mer än två år, ungdomar som har varit långtidsarbetslösa, förre unga som får möjlighet att studera på högskola och vi har sjunkande skolresultat, så det regnar, säger Magdalena Andersson, partiets ekonomisk talesperson.

Andersson är inte imponerad över Borgs budget:

– Regeringen har i den här propositionen inga större förslag för att komma till rätta med arbetslösheten. Det tycker jag är svagt.

Enligt Miljöpartiet befinner sig Alliansen i ingemansland. Det händer ingenting.

– Tittar man på regeringen så är det absolut stiltje. Inga nya initiativ och ingen ny politikutveckling, det oroar mig. När vi har stora utmaningar i Sverige så behöver vi en aktiv regering som faktiskt vill någonting och det ser jag inte hos Anders Borg och regeringen, säger Per Bolund, ekonomisk talesperson och fortsätter:

– Jag hade velat se insatser för att rusta människor för arbetsmarknaden, med större insatser för att investera i järnväg eller bättre järnväg. Men på alla de här områdena är regeringen handfallen.

Ger inte upp budgetkampen

Även Sverigedemokraternas Sven-Olof Sällström, ekonomisk talesperson, är kritisk. Han regeringens politik som allt annat än blomstrande.

– Det är torka, regeringen är tom på idéer, på utveckling och framtidssatsningar. Det finns ingenting kvar, det är utdött, säger Sällström.

Borg är dock inte redo att lämna över stafettpinnen. Än mindre att sammanfatta sina år som finansminister.

– Jag kommer att vänta med att presentera min sista budget. Jag hoppas kunna sitta även nästa mandatperiod och då få lägga budgetar även under den perioden. När jag har lagt min sista budget så ska jag sammanfatta det. Som det är nu befinner jag mitt i min gärning, säger han.

Publisert: