Fisken fångad – mitt i könsbyte

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Sefer M
Blågyltan som Sefer fick på kroken.

NYHETER

Sefer M hade aldrig sett en fisk liknande den röda han fick på kroken idag.

Det visade sig vara en Blågylta hona som var på väg att bli en hane.

– Det känns roligt att ha fångat en riktig transfisk, säger Sefer.

När Sefer M, 25, gav sig ut för att fiska i havet vid Klädesholmen, fick han en art han aldrig sett tidigare på kroken.

– Vi hade inte fått napp på flera timmar. Helt plötsligt högg det till rejält. Jag tänkte: yes, det är en haj. Men så fick jag upp den här konstiga röda fisken, säger Sefer. 

Röd med blåa ränder

Fisken var röd till färgen och ungefär 30 cm lång. Den har svagt blåa ränder i ansiktet och en svart- och vitrandig markering längst ryggfenan. Hade han fiskat upp samma fisk om något år hade den antagligen varit blå. Arten heter Blågylta och är visserligen vanlig på västkusten, men har många ovanliga egenskaper.

Växlar kön

Det finns två sorters Blågyltshanar: de som har samma röda färg som honorna, och de som från början var honor men som vid 7–13 års ålder växlar kön och blir hanar med nästan självlysande blåa ränder över hela kroppen. Den fullvuxna hanen kallas ofta blåstråle och honan kallas rödnäbba. Enligt Roger Jansson, akvarietekniker och fotograf på Havets hus är de blåa räderna på huvudet ett tydligt tecken på att fisken som Sefer fångat var på väg att på att bli en hane.

– Blågyltan har en del roliga egenskaper minst sagt. Hanen håller ett antal honor i ett revir och jagar obönhörligen bort andra hanar som vågar sig in på ”hans område”. Skulle nu någon få en sådan hane på kroken, skiftar i regel den äldsta honan i gruppen kön, blir en hane och tar över reviret inklusive honorna, säger Roger Jansson.

Skar upp fisken

Sefer tog inte hem fisken han fångat, men han skar upp den för att se hur köttet såg ut.

– Det var fint kött, men jag vågade inte äta eftersom jag inte hade någon aning om vad det var för något. Jag lämnade den till fiskmåsarna. Men det känns roligt att ha fångat en riktig transfisk, säger Sefer.

Publicerad: