Efter avrättningen – nu hånar Kim Jong-Un sin farbror

Av: Nivette Dawod, Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:

Kallas ”värre än en hund” och retuscheras bort ur dokumentär

1 av 3

Jang Song-Thaek beskrevs som Nordkoreas näst mest inflytelserike man.

Men plötsligt anklagades Kim Jong-Uns farbror för att ha planerat en statskupp – och avrättades av sin släkting.

Nu hånas han i nordkoreanska statsmedier och retuscheras bort från en officiell video.

Ena dagen var han mentor till Nordkoreas statschef. Men tidigare i veckan avsattes Jang Song-Thaek, 67, plötsligt efter att ha beskyllts för ”kriminella handlingar”.

Han påstås ha varit korrumperad, haft spel- och missbruksproblem och dessutom planerat en statskupp.

Jang Song-Thaek ställdes inför en militärdomstol och under fredagsmorgonen kom nyheten att Kim Jong-Uns farbror, tillika hans farbror, har avrättats.

”Värre än en hund”

Nu hånas den man som fram till nyligen beskrevs som Nordkoreas näst mest inflytelserika personen med okvädningsord. Han beskrivs bland annat som ”värre än en hund”, skriver nyhetsbyrån AP. I statliga pressuttalanden benämns Jang Song-Thaek som ett ”föraktligt människoavskum”.

Han kallas för landsförrädare av den nordkoreanska statliga nyhetsbyrån Korean Central News Agency och den största tidningen Rodong Sinmun hade under fredagsmorgonen rubriken ”Evige förrädaren hårt straffad”. Dessutom lästes anklagelserna mot Jang Song-Thaek upp i tunnelbanehögtalarna, rapporterar nyhetsbyrån AP som har kontor i Nordkorea.

Enligt franska tidningen Le Figaro har han även retuscherats bort från en tv-dokumentär där han syns tillsammans med Kim Jong-Un.

”Ommöbleringar”

Avrättningen av Song-Thaek är den senaste i en rad ”ommöbleringar” som Kim Jong-Un gjort, i vad som tros vara ett sätt att stärka sin egen makt.

– Tidigare har Nordkorea alltid agerat på ett sätt som hyllar ledare, oavsett problem som uppstått för staten. Genom att uppvisa det här terrorstyret kan man anta att Kim Jong-Uns makt ytterligare befästs, säger Chin Hee-gwan, professor vid Sydkoreas Injeuniversitet, till AP.

En annan Nordkoreaexpert i Sydkorea, Lim Eul Chul, tror tvärtom att avrättningen är ett tecken på att Jong-Un har problem med att befästa sitt styre.

Oron växer för att avrättningarna – för en månad sedan dödades även två av Jangs medarbetare – kan innebära oroligheter vid gränsen mellan Nord- och Sydkorea, uppger nyhetsbyrån.

Publicerad: