Nyheter

Politiker vill se regler för barnkalas

Av: 

Erik Melin

Godis var framdukat till kalaset.
Godis var framdukat till kalaset.

NYHETER

Två pojkar i Norge hade födelsedagskalas – men ingen av de inbjudna dök upp.

Per B. Jacobsen, ledare i Uppväxtrådet, vill se regler för föräldrar om hur man bjuder in till barnkalas.

– Både skolor och föräldrar bör ha intresse av att få fram gemensam hållning och körregler, säger han till norska VG.

Det är Uppväxtrådet i norska Aurskog-Høland som vill se regler för hur det går till när man bjuder in till barnkalas.

Per B Jacobsen företräder norska Arbetiderpartiet och är ledare i Uppväxtrådet. Han är också ansvarig för skolorna i den norska kommunen. Han tycker att det är väldigt trist med vad som inträffade för de två pojkarna.

– Men det är nog dessvärre inte första gången det har skett. Hur man ska bjuda in till till barnkalas inom en klass, är en känd problemställning. Därför är det viktigt att föräldrarna kommer fram till ett gemensamt, förnuftigt och inkluderade sätt att lösa detta på, säger Jacobsen.

Mer koll på fritiden

Han vill att föräldrar och skolor försäkrar sig om att aktiviteter inom en klass är kända för alla föräldrar, även de som sker på fritiden – till exempel födelsedagskalas.

– Jag tror det finns en poäng i att föräldrarna i en klass med barn kan känna sig säkra på att få information om inbjudningar till födelsedagskalas.

Jabobsen är nog med att understryka att det inte finns någon specifik kritik mot skolan Aurskog-Høland. Han riktar sig mot alla skolor i kommunen.

Ingen dök upp

Norges kunskapsminister, Høyres Torbjørn Røe Isaksen, öppnade under måndagen för att utöka skolorna mandat vad häller att diskutera ämnen som rör barnens fritid.

Det var för två veckor sedan som två pojkar hade fyllt åtta och bjudit in sin klasskamrater till kalas, i norska Aurskog-Høland. Men ingen av de tretton inbjudna barnen dök upp, vilket Aftonbladet tidigare skrivit om.

– Jag blev tvungen att säga till barnen att: ”Vet ni, jag tror inte det kommer någon till er födelsedag.” Det var givetvis oerhört jobbigt att säga som mor, säger Marianne Smedholen till VG.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert: