Kerry fördömer flygblad om juderegistrering

USA:s utrikesminister John Kerry.
USA:s utrikesminister John Kerry.

Flera medborgare i en ukrainsk stad har fått flygblad där de uppmanas att identifiera sig själva som judar, påstod USA:s utrikesminister John Kerry efter torsdagens möte i Genève.

"Groteskt och oacceptabelt", sa Kerry.

Det var efter mötet mellan OSSE:s parter i Genève på torsdagen som John Kerry berättade att flygbladen delats ut av en okänd part till flera judiska medborgare i en ukrainsk stad.

Han påpekade att alla former av förtryck, extremism, rasism och antisemitism fördöms av samtliga parter i OSSE.

– År 2014, efter den historia som ligger bakom oss, är det inte bara oacceptabelt, det är groteskt. Och alla de människor som deltar i de här aktiviteterna - oavsett från vilket parti, ideologi eller plats de kravlat upp ifrån - det finns ingen plats för detta, sa han.

Han påstod också att medlemmar från den ryska ortodoxa kyrkan i Ukraina nyligen hotats om attacker "inom de kommande dagarna" från medlemmar av den ukrainska ortodoxa kyrkan.

Uppgifterna om flygbladen bekräftades senare på torsdagen av den amerikanska ambassaden i Ukraina, enligt en reporter på Kyiv post, som skriver att de ska ha delats ut i Donetsk på tisdagen.

Även tjänstemän i Washington bekräftade att antisemitiska flygblad florerat i Donetsk i östra Ukraina. USA:s utrikesdepartement undersöker nu vilka som ligger bakom flygbladen och uppger att man tar hoten på allvar, oavsett vem som står bakom dem, skriver AP.

Flygbladen uppges enligt AP komma från Donetsk Folkrebublik, en självutnämnd, prorysk utbrytargrupp. Gruppen förnekar dock inblandning och påstår att flygbladen är falska.

Publisert: