Liberalerna

Jesper Söder kandiderar för L

Av: 

TT

Jesper Söder, som stridit i med kurdiska styrkor i Syrien i flera år, kandiderar för L i Trollhättan. Arkivbild.
Jesper Söder, som stridit i med kurdiska styrkor i Syrien i flera år, kandiderar för L i Trollhättan. Arkivbild.

NYHETER

Jesper Söder, som i flera år har stridit med den kurdiska YPG-milisen mot den terrorstämplade extremistgruppen IS i Syrien, kandiderar för Liberalerna i kommunvalet i Trollhättan.

– Jag tycker att vi måste förändra hur vi arbetar när det kommer till bekämpning av terrorism och för att stoppa extremister här på hemmaplan, säger Jesper Söder, som har varit tillbaka i Sverige sedan förra sommaren.

– I och med mina resor ner till Syrien, Irak och Kurdistan har jag fått livserfarenheter att dela med mig av och använda till något bra för Sverige.

"Nytt tankesätt"

Trollhättan är en stad som "verkligen behöver handlingskraftiga åtgärder och ett nytt tankesätt", säger Rita Paulsson Svensson, gruppledare för L i staden:

– Just för att komma åt parallella samhällen som växer fram i några av våra stadsdelar. Vi tror att vi kommer att ligga ett steg före och verkligen gå i bräschen i de frågorna med Jesper.

27-årige Söder står på plats 16 av 20 på listan, rapporterar Sveriges Radio P4 Väst.

Liberalerna fick fyra av 61 mandat i Trollhättans kommunfullmäktige i det senaste valet, men innehar i dag bara ett, då tre av deras ledamöter lämnat partiet och startat ett nytt.

Medlem i flera år

Jesper Söder säger att han har varit medlem i L i flera år. Som det är nu planerar han att stanna hemma.

– Jag ska ge det här ett försök och se hur det går. Jag skulle vilja börja på en kommunal nivå, få känn för att arbeta med det byråkratiska, vilket jag inte har gjort tidigare, säger han.

Turkiet ser den kurdiska YPG-milisen som en förlängd arm av den av EU, Turkiet och USA terrorstämplade PKK-gerillan, ett påstående som regelmässigt tillbakavisas av milisen och dess politiska gren.

– Det är ett fritt land och man får tycka och tro vad man vill. Men jag har på plats sett att det är en helt annan organisation, säger Jesper Söder, och poängterar att den USA-ledda koalitionen har samarbetat med YPG i striderna mot IS.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den nya muminmuggen 2021 finns hos Cervera – köp nu!

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Liberalerna

Syrien