M skriver om kritiserat program

avAnette Holmqvist

Aftonbladet avslöjar ”Ett indirekt erkännande att de hade fel”

1 av 4 | Foto: LINN MALMÉN
Kent Persson.

Nu skriver Moderaterna om historien – igen.

Den tidigare så starkt kritiserade formuleringen om partiets historia ska kasseras.

– Formuleringen gav upphov till olyckliga och felaktiga tolkningar, säger partisekreterare Kent Persson (M).

I oktober samlas Moderaterna i Norrköping för arbetsstämma. Ombuden ska bland annat ta ställning till en omskrivning av en del av det idéprogram som togs för två år sedan.

Den dåvarande partisekreteraren Sofia Arkelsten, nu ordförande i riksdagens utrikesutskott, fick utstå skarp kritik i samband med arbetet.

Både liberaler och socialdemokrater upprördes över påståendet att M historiskt drivit på för rösträtt, jämställdhet och att avskaffa apartheid i Sydafrika. Och på Twitter drevs det hejvilt med formuleringarna, under hashtag #stuffmoderaternadid.

”Historieförfalskning”

Men nu planerar Moderaterna att lägga den delen av sin historia bakom sig.

Aftonbladet kan i dag avslöja att partiet helt ska stryka skrivelserna från 2011. I ett utkast till ny formulering är alla de kritiserade påståendena borta.

– Att de skulle ha varit pådrivande för att avskaffa apartheid i Sydafrika är historieförfalskning. Det finns mycket dokumentation som visar att Moderaterna var det svenska parti som stod allra närmast apartheidregimen, säger Lena Hjelm-Wallén.

2011 var Hjelm-Wallén en av de främsta kritikerna mot Moderaternas historiebeskrivning. Att partiet nu skriver om idéprogrammet tar hon som ett indirekt erkännande.

– Eftersom deras historia är så pass mörk så vill de ju gärna försöka skriva om den, men i alla fall när det gäller det här så har de inte klarat det, säger hon.

Partistyrelsens förslag

Den S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld vid Göteborgs universitet är inte förvånad över att avsnittet nu stryks.

– Jag tror det var det bästa sättet de kunde hantera det på. I samma ögonblick som de hade försökt ersätta det med något annat så hade de riskerat att veckla in sig och komma på defensiven. Det råder nog allmän enighet om att det här var en formulering som låg långt från den verklighet som den flesta människor i Sverige i dag känner, säger han.

Även Sofia Arkelsten tycks ha lagt historien bakom sig. Hon vill inte prata om att det kritiserade avsnittet nu skrivs om.

Först på eftermiddagen efter publiceringen kommenterar M-ledningen de nya uppgifterna.

– Formuleringen gav upphov till olyckliga och felaktiga tolkningar och det ville vi åtgärda. Partistyrelsen har därför kommit med förtydliganden som lett till dessa nya formuleringar, uppger partisekreterare Kent Persson (M) i en skriftligt kommentar, som var med och skrev skrivelserna från 2011.