Prinsen slår tillbaka mot anklagelserna

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Urban Andersson
Prins Carl Philip.

NYHETER

Prins Carl Philip har anklagats för att inte ha formgivit den eldskärm som såldes i hans namn.

Nu talar han ut i Expressen – och slår tillbaka mot beskyllningarna:

– Att bli utmålad som bluff där man ifrågasätter min trovärdighet känns fel.

Gnistskyddet "Slottet brinner" har den senaste tiden skapat rubriker.

Tidskriften Form uppgav att eldskärmen av slottet Tre kronor, som Carl Philip signerat åt Svenskt Tenn, i själva verket inte alls formgetts av prinsen.

Prinsens namn togs bort

– Det är flera som varit involverade i det här designprojektet, prinsen har aktivt deltagit i själva projektet och varit en vital del vid själva tillkomsten av idén. Den slutgiltiga skissen har utförts av annan formgivare. Inför produktionen ville prinsen att formgivaren och han själv gemensamt skulle stå för formgivningen. Det ville inte formgivaren, han önskar alltjämt vara anonym. Och det önskemålet respekterar prinsen, sa hovauditören Axel Calissendorff, som också är styrelseordförande för prinsföretaget CPhB Design AB, då.

Sedan gick författaren och designern Eric Ericson ut berättade att det var han som låg bakom gnistskyddet.

– Jag jobbade inte med det här så länge och förutsättningarna ändrades efter hand. Trodde först att jag enbart skulle vara handledare, men sedan visade det sig att jag skulle göra hans grejer. Med facit i hand – allt känns åt helvete fel, sa han till Svenska dagbladet och menade att det var ett oseriöst samarbete och att han tycker synd om prinsen.

Samtidigt tog Svenskt Tenn bort Carl Philips namn från produktbeskrivningen.

Prinsen själv har varit tyst – till nu.

”Det var inte meningen”

I en intervju med Expressen slår han tillbaka mot anklagelserna.

– Att bli utmålad som bluff där man ifrågasätter min trovärdighet känns fel. Jag har alltid varit stolt över de produkter jag har gjort, själv eller i samarbete med andra.

– Lärdomen av det här är att jag aldrig kommer att göra något med någon igen som vill vara anonym, det kan jag lova.

Han berättar att han följt debatten och att det varit jobbigt.

– Det var inte meningen att det skulle bli så här. Att det blev så här handlar om att jag har respekterat Eric Ericsons vilja, att vara anonym. Jag har hela tiden sagt till Eric att jag tycker att vi båda ska stå med som formgivare. Nu blev det ju rätt till slut, säger Carl Philip till Expressen.

När tidningens reporter Malin Roos frågar exakt vad prinsen tillfört i formgivningen svarar han:

– Det är inte ovanligt att det finns en designgrupp eller ett designsamarbete och det handlar det om här också. Det är resultatet av en underhållande och väldigt kreativ process mellan mig och Eric, där vi har utvecklat eldskärmen tillsammans.

Carl Philip berättar vidare om att han inte känner igen sig i Eric Ericsons bild av vad som varit och att han tillsammans med författaren och designern skulle kalla sig upphovsman.

Publicerad: