Nyheter

Här knarkar stockholmarna mest

Av: 

Erik Melin

Mest cannabis i Västra Stockholm Efter analyser av avloppsvatten har SvD kommit fram till att Stockholmarna i de västra delarna av staden knarkar mest. Kvinnan på bilden har inget med artikeln att göra.

Mest cannabis i Västra Stockholm Efter analyser av avloppsvatten har SvD kommit fram till att Stockholmarna i de västra delarna av staden knarkar mest. Kvinnan på bilden har inget med artikeln att göra.

Foto: SCANPIX

NYHETER

Under en vanlig onsdag tar stockholmarna nästan 94 000 doser cannabis och 2 000 doser kokain.

Siffrorna kommer från analyser av stadens avloppsvatten.

– Alla grupper i samhället använder cannabis, säger Christopher Landin på Stockholmspolisens narkotikaspan, till Svenska Dagbladet.

Genom att låta missbruksenheten på avdelningen för klinisk farmakologi på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge undersöka halterna av droger i Stockholms avloppsvatten har Svenska Dagbladet kommit fram till siffror över hur mycket narkotika invånarna använder.

Under ett onsdagsdygn i februari tog invånarna i staden med omnejd 66 doser cannabis per 1 000 invånare.

– Spontant låter det som höga halter av cannabis, men vi ser också att det är det mest beslagtagna preparatet efter narkotikaklassade tabletter, säger Christopher Landin.

Samma dygn togs omkring 2 430 linor kokain.

– Kokain har också blivit en mer vedertagen drog. Det är inte längre bara på Stureplansklubbarna som vi hittar det, säger Christopher Landin.

Mest knark i Brommavatten

Allra mest knark kissas ut västra Stockholm, med 84 cannabisdoser och 2,4 kokaindoser per 1 000 invånare. Proverna är där uppmätta i vatten från Bromma inlopp.

I vattnet från Henriksdals inlopp, som täcker in hela innerstaden, uppmäts 59 cannabisdoser och 2 kokaindoser per 1 000 invånare.

Totalt i hela Stockholm pekar resultatet på att det rör sig om 1,7 kokaindoser och 66 cannabisdoser per 1 000 invånare. Mer än en cannabisdos per 20 stockholmare.

Metoden är ännu inte färdigutvecklad och det finns osäkerhet i hur exakta prognoserna är.

– Det betyder inte att sju av av 100 stockholmare använder cannabis. En person som sitter och röker hela dagarna kan använda lika mycket som fem andra personer. För en total bild krävs noggrannare studier och fler analyser, säger Alexandros Christakopoulos, kemist på Karolinska universitetssjukhuset.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vita tänder i sommar? Köp smidig tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert: