Billström kritiseras för aktieköp

Av: Björn Barr

Publicerad:
Uppdaterad:
duger inte
Foto: PONTUS ORRE OCH CAROLINA BYRMO
duger inte

Migrationsminister Tobias Billström kan ha haft insiderinformation när han köpte 30 000 aktier i Northland Resources i februari i år.

Köpet gjordes bara fem dagar efter att regeringskansliet fått information om att statliga LKAB försökte rädda det krisdrabbade gruvbolaget, rapporterar TV4 Nyheterna.

Migrationsminister Tobias Billström köpte 30 000 aktier i det krisdrabbade gruvbolaget Northland Resources den 13 februari i år. Då befann sig bolaget på randen till en konkurs. Men kanske visste Billström mer än gemene man. Fem dagar tidigare hade nämligen regeringskansliet informerats om att statliga LKAB undersökte möjligheterna om att rädda Northland Resources – något som om det blev verklighet med stor sannolikhet skulle innebära en kursstegring, rapporterar TV4 Nyheterna.

Kan ha haft information

Enligt finansmarknadsminister Peter Norman, som var den minister som fick information om LKAB:s eventuella räddningsaktion var det bara han och ytterligare fem tjänstemän som hade tillgång till informationen. Men han kan inte garantera att Tobias Billström inte visste om den förestående räddningsaktionen:

– Nej, det kan jag i och för sig inte vara säker på. Det här hanterades av min stab och vilka de har pratat med vet jag inte, säger Peter Norman till TV4 Nyheterna.

Hade fått sparken

Tobias Billström besökte Northland Resources första gången i augusti 2008 och har sedan dess köpt småposter i bolaget med ojämna mellanrum. Men han har aldrig köpt en så stor post som 30 000 aktier tidigare. Enligt Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank, hade ett liknande förfarande i bankvärlden inneburit foten på studs.

– När jag tittar på det här kan jag säga att hade det varit en bankman så hade han skickats hem direkt. Har man besökt ett bolag ska man absolut inte ha några aktier i det, säger Claes Hemberg till TV4 Nyheterna.

Sköts av förvaltare

I ett mejl till TV4 Nyheterna skriver Tobias Billström att han inte hade mer information än marknaden i stort när han gjorde köpet och att hans aktier i dag sköts av en förvaltare.

Publicerad: