”Varför ska jag rösta när ingenting händer?”

1 av 2
NYHETER

Natalie Karlsson, 24, tänker inte rösta i EU-valet.

Politikerna lovar förändringar men få agerar, menar hon.

– Varför ska jag rösta när ingenting händer?

Hon har aldrig röstat, inte ens i riksdagsvalet.

– Jag har inget intresse av det. Politikerna lovar en massa men det blir aldrig någon förändring. Folk har röstat så många år utan att det hänt någonting. Varför ska jag rösta när ingenting händer?

Politikerna fokuserar på fel saker och håller inte vad de lovar, menar hon.

”Tappar hoppet”

– De ger storslagna löften om att de ska fixa jobb åt yngre, men ändå är det lika svårt. Många av mina vänner tvingas bo hemma eftersom de inte kan dra in pengar. Det är inte så konstigt att man tappar hoppet och struntar i att rösta, säger Natalie själv som är arbetssökande.

Hon är inte ensam. Bara 40 procent av landets 90-talister tänker gå till valurnorna den 25 maj enligt Aftonbladets/Inizios mätning.

– Det är ändå tråkigt på något sätt, att inte fler röstar. Det är tråkigt att jag själv inte röstar. Tänk om man faktiskt kan förändra? Men man känner sig så liten.

”Kämpar väldigt hårt”

Att 90-talisterna är den nya "glidar-generationen" håller hon inte med om.

– Nej, jag tycker vi har det tuffare än andra. Visst, vissa glider runt på bananskal men många kämpar väldigt hårt för att få ett jobb eller någonstans att bo. Unga behöver känna hopp om de ska vilja engagera sig i politiken.

Vad vill du säga till politikerna?

– Ta tag i saker. Se till att skolorna stoppar mobbningen och att det blir bättre löner och fler anställda på sjukhusen. En sjuksköterska ska inte flänga runt själv på en avdelning. Sluta snacka och gör någonting i stället