Bokbråk om Breiviks mammas sista tid

1 av 2 | Foto: AP
Anders Bering Breivik med sin mamma Wenche. I mitten Breiviks halvsyster.
NYHETER

Båda böckerna ska handla om norske terroristen Anders Behring Breiviks mor Wenche.

Men i ena boken skriver författaren Marit Christensen hur den andra författaren – Åsne Seierstad – plötsligt och oönskat dykt upp vid Wenches dödsbädd.

Det gör Seierstads förlagschef rasande.

Boken ”Moren” av Marit Christensen ges ut i Norge i dag – men den har väckt uppmärksamhet långt före utgivningsdagen.

Den förra NRK-journalisten beskriver intima detaljer om den nu avlidna mamman till terroristdömde Anders Behring Breivik, Wenche Behring Breivik, 66. Norska tidningen VG berättade i september att Wenche Behring Breivik försökte stoppa boken innan hon avled. Två veckor innan hon somnade in den 22 mars berättade hon själv hur hon och advokaterna Hans Marius Graasvold och Ragnhild Torgersen skrivit brev till Aschehoug förlag för att säga upp avtalet. Hon hade också betalat tillbaka det förskott på 200 000 kronor hon fått för bokprojektet, och ansåg därefter bokprojektet vara avslutat, skriver VG.

Ges ut ändå

Men boken ges nu ut ändå, två veckor tidigare än vad som först utannonserades. Christensen hävdar att mamman till slut ville ha ut boken. Men uppgifterna i den har väckt starka reaktioner.

Marit Christensen skriver nämligen också att en icke-namngiven författare och en advokat gjort ett oanmält besök hos Wenche Behring Breivik när hon låg inför döden på Radiumhospitalet. Hon skriver att modern blivit så upprörd av besöket att hon bett de två ”försvinna från hennes dödsbädd”.

Ett rakt felaktigt påstående, dundrar nu förlagschefen Erling Kagge ut, i ett brev som gjorts känt av VG i dag.

De omnämnda är nämligen krigsjournalisten och författaren Åsne Seierstad och advokaten Ragnhild Torgersen, samma advokat som ska ha hjälpt modern att skriva brevet om att stoppa Christensens bok. Boken Seierstad skrivit om mamman, ”En av oss”, ges ut på Kagge förlag den 11 november och handlar dels om Breiviks terrordåd i juli 2011 och dels om tiden efter för den sjuka modern.

”Avtalad intervju”

”Mötet var en avtalad intervju som sträckte sig över en hel eftermiddag. Intervjun avslutades med att Wenche Behring Breivik och Åsne Seierstad avtalade att ses igen, något som inte kunde genomföras på grund av Wenche Behring Breiviks hälsotillstånd”, skriver Erling Kagge i brevet till Aschehougdirektörerna enligt dagens artikel i VG.

– Det var viktigt att höra Wenche Behring Breiviks historia om sonens barndom, uppväxt och inte minst tiden efter att han flyttat hem. Jag bad om en intervju genom hennes advokat Ragnhild Torgersen, och det gick att ordna. I intervjun fick jag höra Wenche Behring Breiviks version. Först och främst önskade hon att prata om sonens barndom, men hon kom också in på terroraktionen, säger Seierstad till VG.

Tar det med ro

Enligt Kagge förlag finns det ljudband som Seierstad spelat in från intervjun som bevisar att mötet gick till på det vis man beskriver. Förlaget kräver nu en rättelse från Marit Christensen när hennes bok lanseras under torsdagen.

Men Christensen tar det hela med ro, och säger att förlagens advokater får prata med varandra om de detaljerna.

– Det här är bara ett exempel på Wenche Behring Breiviks ombytlighet som jag har försökt att beskriva i min bok, säger hon till VG.

På den presskonferens som hölls under torsdagsförmiddagen sa hennes förlagsdirektör Kari Spjældnæs att det inte finns någon motsättning att be om ursäkt för.

Aftonbladet har sökt Åsne Seierstad.