Storbedragaren ’Fräcke Fransson’ har slagit till igen

NYHETER

Riskerar att dömas till två års fängelse

1 av 2 | Foto: Peter Franson, 51, har genom åren dömts för en rad grova bedrägerier. Nu är han i farten igen.

Storbedragaren ”Fräcke Fransson”, 51, är i gång igen.

Han misstänks ha blåst folk på pengar.

Som bilmekaniker.

Peter Fransson har i över 30 år lurat folk på de mest uppfinningsrika sätt. Genom åren har han dömts för 72 fall av bedrägeri och grovt bedrägeri och han har avtjänat en rad fängelsestraff.

Fransson har sålt falska flyg­biljetter, hyrt ut bostäder som inte finns och utgett sig för att vara allt från NHL-proffs, sjökapten till polis.

”Har ändrat inställning”

Nu har han åtalats på nytt - för samma brott som inledde hans karriär. Nämligen att utge sig för att vara bilmekaniker.

– Jag har ändrat inställning till livet och lagt all brottslighet bakom mig. Jag kommer inte ihåg den här händelsen, säger han i förhör.

Villig att betala

Enligt åtalet har han förmått en man att betala 13 270 kronor för en reparation och 10 000 kronor för att förmedla ett bilköp i juni 2011.

Men köpet blev aldrig av och merparten av pengarna försvann.

Fransson erkänner brottet men menar att det skedde innan han ”ändrade inställning till livet” efter att ha legat på sjukhus.

– Tidigare gjorde jag detta för det glamorösa livet. Det viktigaste nu är väl att jag erkänner att jag har gjort det, säger han i förhör.

Riskerar två års fängelse

Fransson är också misstänkt för att ha lurat ytterligare tre personer genom att kränga en båtmotor, en traktormotor och en container för totalt 14 000 kronor.

Köparna såg aldrig röken av det de betalat för. Fransson erkänner och är villig att betala, enligt åtalet.

Han riskerar fängelse i två år.

– Vi får se vad det blir av det här. Det är en straffskärpande omständighet om man tidigare är dömd, säger kammaråklagare Jonas Svanfeldt.