Här bluffar tolken redan förra året

NYHETER

Den falske tolken bluffade redan förra året – och togs även då på bar gärning.

Nu fortsätter jakten på honom i Sydafrika.

– Vi vill varna andra teckenspråkstolkar som är falska och som tolkar, säger Bruno Druchen, ordförande i Sydafrikas dövas riksförbund.

Tolken stod på scen, bredvid bland annat USA:s president Barack Obama och låtsades tolka vad världsledarna sa på Nelson Mandelas minneshögtid i Johannesburg.

Ingen döv förstod vad han tecknade.

Enligt fyra experter på Sydafrikas dövas riksförbund tecknade tolken inget känt teckenspråk. Det liknade rappakalja.

Nu visar det sig att han har bluffat förut.

Fångades av kamera

Förra året tolkade han teckenspråk på en tillställning med Sydafrikas president Jacob Zuma, enligt nyhetsbyrån AP.

Även då var tolkens tecken obegripliga och en döv person i publiken beslutade sig för att filma honom.

Filmen analyserades av Sydafrikas dövas riksförbund och lämnades över tillsammans med en rapport som ett formellt klagomål till partiet ANC, som även denna gång stod som värd. Förbundet föreslog att tolken skulle gå en femårig utbildning för att bli en kvalificerad teckenspråkstolk i Sydafrika.

ANC svarade aldrig.

”Undersöker fallet”

ANC har enligt BBC vägrat att kommentera om tolken använts vid tidigare event.

Tolken har ännu inte identifierats och Francois Deysal, teckenspråkslärare på förbundet, uppger dessutom att mannen är okänd för de döva eller andra tolkar i Sydafrika, skriver BBC.

Sydafrikanska myndigheter uppger att det har kommit in klagomål och att tolken nu ska utredas. Under tiden fortsätter jakten fortsätter efter tolken. Inte ens polisen vet vem han är, uppger sydafrikanska SABC News.

– Regeringen undersöker fallet, men har inte kunnat slutföra denna utredning på grund av det krävande schemat för att organisera händelser relaterade till statsbegravningen, säger ministern Collins Chabane till SABC.

Problem med bluffar

Enligt BBC är problemet med tolkar i Sydafrika utbrett. Det finns endast en teckenspråkstolk per 10 000 personer i landet.

Sydafrikanska Braam Jordaan, ledare för de unga döva för de dövas världssamfund, hävdar att döva har uteslutits i Sydafrika lång innan apartheid började.

Det har medfört att blufftolkarna har blivit allt vanligare.

– De marknadsför sig som tolk eftersom de vet tio tecken och de kan tjäna snabba pengar, säger Ingrid Parkin, rektor på St Vincent skola för döva i Johannesburg till AP.

Hon har efter tolkens framträdande i går fått ta emot klagomål från döva från Kanada till Kina.

Dövas förbund i Sydafrika kommer anmäla tolken än en gång.

– Vi vill varna andra teckenspråkstolkar som är falska och som tolkar, säger Bruno Druchen till AP.