Björn J:son Lindh är död

1 av 6 | Foto: TOMAS BERGMAN
Den kände kompositören och flöjtisten Björn J:son Lindh har avlidit.

avBjörn Barr

NYHETER

Kompositören bakom "Brusa högre lilla å" har somnat in.

Björn J:son Lindh blev 69 år gammal.

– Det är en stor sorg och en stor förlust, säger artisten Janne Schaffer som har spelat med Björn J:son Lindh sedan 1970-talet.

På lördagseftermiddagen fick artisten Janne Schaffer, 68, det dystra beskedet. Björn J:son Lindh, hans vän och kollega sedan mer än 40 år, har somnat in.

– Det är otroligt sorgligt. Vi har spelat ihop sedan början av 1970-talet och han har gjort så oerhört mycket bra musik, jag vet inte om alla har förstått det, säger Janne Schaffer.

Björn J:son Lindh var både kompositör och flöjtist. Mest känd är han kanske för sitt stycke "Brusa högre lilla å", men han skrev både filmmusik och komponerade för föreställningar på Dramaten. Bland annat skrev han musiken till Bo Widerbergs film "Mannen på taket" och Kjell Sundvalls "Jägarna".

– Jag är oerhört tacksam för att han skrev "Brusa högre lilla å" och att jag fick spela melodistämman. Det är otroligt stycke med mycket värme i, säger Janne Schaffer.

Sjuk i cancer

I mars blev Björn J:son Lindh sjuk i cancer. Fram tills för några dagar sedan var han trots allt hoppfull men sedan blev han snabbt sjukare, enligt Janne Schaffer.

– Vi gjorde en liten grej ihop tillsammans i oktober, men då spelade vi bara några låtar ihop. Jag pratade med honom senast i förrgår i telefon, säger han.

– Han var en unik instrumentalist. Ingen spelar flöjt eller piano på samma sätt som han gjorde, fortsätter Janne Schaffer.

Minns arbetet med "Jägarna"

En annan person som också kände Björn J:son Lindh sedan många år är filmregissören Kjell Sundvall.

– Jag hade ingen aning om att han var sjuk så det var ett chockartat besked. Jag blev jätteledsen faktiskt, säger han.

Björn J:son Lindh skrev filmmusiken till Sundvalls "Jägarna" 1996. Redan på manusstadiet vände sig Kjell Sundvall till kompositören.

– Jag tyckte att han skulle vara perfekt för den musiken med sin folkton och sitt flöjtspel. Det är knepigt med filmmusik, den ska inte ta över utan bara förstärka känslan i filmen. Björns musik passade verkligen in på filmens tema om ödslighet och mänskliga historier, säger Kjell Sundvall.

Samarbetet med Björn J:son Lindh minns han med värme.

– Han var en otroligt intensiv och sensibel människa. När han skulle skriva musiken till Jägarna gjorde vi och gjorde om. Det var ett ganska mödosamt arbete innan vi kom fram till den rätta stämningen, säger Kjell Sundvall.