Liams mamma berättar om dramat

avAndreas Söderlund

NYHETER

Stort polispådrag när 8-åringar försvann

1 av 3 | Foto: PRIVAT
”När polisen var ute med hundar och fortfarande inte hittade dem – då blev jag orolig”, säger mamma Jenny.

8-årige Liam och hans kompis ville äta mellanmål i skogen.

Det slutade med den största polisinsatsen i området på flera år.

– Jag försökte att inte tänka, säger Liams mamma Jenny Åström.

Liam och hans kompis slutade skolan vid 13-tiden i går.

När de kom hem packade de en väska med mackor och risifrutti och gick ut i skogen.

De skulle bara äta mellanmål – var tanken.

Det slutade med det största polispådraget den lilla orten sett på väldigt länge.

Mamman: Då blev jag orolig

När barnen inte hade kommit hem vid 18-tiden blev Jenny Åström orolig.

Det var redan mörkt och bara runt fyra grader varmt ute. Föräldrarna ringde polisen som genast skickade ut patruller för att leta efter barnen.

– Jag tänkte att det är mörkt och att de inte hittar men att de snart kommer tillbaka. Men när polisen kom och de var ute med hundar och fortfarande inte hittade dem – då blev jag orolig, säger Jenny Åström.

Barnarp är en liten ort söder om Jönköping. När barnens mellanmål i skogen plötsligt var en riksnyhet – till och med finska tidningar toppade med försvinnandet – samlades ett 50-tal bybor i Barnarpsskolan. Tillsammans med föräldrarna satt de och väntade på att få polisens tillstånd att gå ut och leta efter barnen.

– Det var jättemånga som engagerade sig. Det var många som åkte runt i bilar och kollade bilvägar. Det kändes jättebra, säger Jenny Åström.

Samtidigt letade tretton polispatruller och tre brandmän efter barnen. En polishelikopter var på väg från Stockholm. Räddningstjänsten letade efter barnen med värmekamera och polisen ville därför inte ha hjälp av allmänheten till en början.

”Han var jättelugn”

Vid 22-tiden hade barnen varit borta i åtta timmar.

Då hörde en man hur någon skrek på hjälp vid JOK-stugan, en övergiven orienteringsstuga flera kilometer från där barnen hade setts senast.

Där satt barnen och väntade.

– De hade hört polissirener åtminstone tre gånger medan de satt där, säger Jenny Åström.

I natt visste hon inte hur länge barnen hade väntat. Enligt henne hade barnen lekt som vanligt i skogen och hon är osäker på när de egentligen själva insåg att de hade tappat bort sig.

– Det är ändå åtta timmar de hade varit hemifrån. Men han var jättelugn, han verkar inte ha varit ledsen eller något sådant där. Han tyckte mest att de hade varit ute och lekt, säger hon.

Hungrig var han däremot och – troligtvis ovetande om att han plötsligt blivit rikskändis – fick pojken sätta sig för att äta kvällsmål innan han gick till sängs.

Det var en väldigt lättad mamma som i natt pratade med Aftonbladet.

– Nu har jag sagt att han får sova hur länge han vill. Så får vi se hur det blir med skolan i morgon, säger Jenny Åström.