Nyheter

William, 9, står på sig i tomtebråket

Av: 

Björn Barr

NYHETER

Tredjeklassarnas luciatåg på Alvikenskolan i Bromölla har orsakat ett skånskt storbråk.

På ena sidan: William Petterson, 9, och hans kompisar som vill vara utklädda till tomtar.

På den andra: rektorn Malin Winther som vill ha ett traditionellt svenskt lussefirande med enbart tärnor och stjärngossar.

Varje år brukar tredjeklassarna på Alvikenskolan i Bromölla lussa för föräldrar och övriga skolkamrater. Men i år har skolan bestämt att barnen ska gå i ett gammaldags tåg. Varken nissar, pepparkaksgubbar eller några tipptappande sånger är alltså välkomna. Barnen får i stället vara lucior och stjärngossar. Allt för att det ska vara så likt det traditionella svenska lussefirandet som möjligt.

För William Pettersson som är elev på skolan, och hans mamma Malin, 39, var det ett tufft besked.

– Han kände att han ville vara tomte. Det är flera andra barn som reagerat och blivit ledsna för det här. Jag tycker att det är väldigt konstigt att inte tomtar får vara med, säger Malin Pettersson.

Fick mängder med hatmejl

Lussebråket uppmärksammades först i lokaltidningarna men fick snabbt spridning. Texterna har delats tiotusentals gånger på Facebook och Twitter. Alvikenskolans rektor Malin Winther har dessutom fått mängder med hatmejl från okända personer efter att tomtebråket började diskuteras på invandringskritiska sajter.

– Det har varit mycket nedsättande och rasistiska undertoner. Att folk blandar in massa politiska undertoner i det här får stå för dem, säger Malin Winther.

– Det är lite tragiskt att man tar det här till pressen i stället för att diskutera det internt. Vi stoppar naturligtvis inte elever om de har fel kläder på sig, fortsätter hon.

ANNONS

20% på solskydd från ACO Sun - solsäkert för hela familjen!

Extern länk från ACO Sun

Köp här

Publisert: