Lastbil exploderade i Norge

En lastbil med 15 ton sprängmedel har exploderat vid Mosjøen i Norge.

Polisen har upprättat en säkerhetszon på 1 000 meter.

– Vi utesluter inte fler explosioner och anser inte att faran är över, säger Mette Horsberg, kommunikationsansvarig på polisen i Helgeland.

Polisen larmades klockan 13.15 om att lastbilen som fraktade 15 ton sprängmedel brann. Ett stort område spärrades av och klockan 15.30 exploderade fordonet.

– Det har varit en kraftig explosion i området, men vi vet inte vad som har skett, säger Egil Pettersen, insatsledare på polisen i Helgeland, till VG.no.

Hus i lågor

Lastbilen stod uppe vid ett stenbrott och polisen tvingades upprätta en säkerhetszon på 1 000 meter.  Enligt polisen ska personal vid stenbrottet först försökt släcka branden - men sedan flytt från platsen.

Ett hus har även fattat eld efter den kraftiga explosionen.

– Ett hus några hundra meter inne i säkerhetszonen står nu i lågor efter att ha antänds av brinnande material, säger Horsberg till VG.

Kände lufttrycket på kilometers avstånd

Enligt tidningen läcker det giftig rök ut över det stora området.

– Det var ett så kraftig ljussken som kunde ses på en kilometers avstånd, enligt NRK:s reporter Markus Thonhaugen på plats.

Iselin Målvatn, 27 körde i en bil flera kilometer från platsen där lastbilen exploderade.

– Det var som en gigantisk nyårsraket. Det var helt sjukt. Vi såg röken och kände lufttrycket när vi satt i bilen, säger hon till VG.

Det finns inga rapporter om att någon skadats i explosionen.

Publisert: