Nyheter

Barn fostras i ledarskap – föräldrar rasar

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Svenska lågstadiebarn utbildas i ledarskap.

Kursboken är skriven av en amerikansk mormon.

– Jag tycker inte om buskapet eller sättet på vilket det framförs, säger en lärare till Svenska Dagbladet.

Ledarskapsprogrammet baseras på bästsäljaren "De sju goda vanorna" av amerikanen Stephen R Covey

Foto: RIC FELD / AP

Tio svenska kommunala skolor har köpt in ledarskapsprogrammet "Ledaren i mig". I grunden är det ett managementprogram som företag som Microsoft och Fritidsresor använt i utbildningar.

Programmet baseras på bästsäljaren "De sju goda vanorna" av amerikanen Stephen R Covey – som fram till sin bortgång i fjol var uppsatt medlem av mormonrörelsen, skriver Svenska Dagbladet.

Matteusskolan i Stockholm är en av skolorna som infört utbildningen – som kostar 750 000 kronor, enligt tidningen.

”Kan bli fel”

På ett övningsblad till barn i årskurs två står det bland annat "Du är en ledare". Barnen får även lära sig formuleringar som "det emotionella bankkontot".

Föräldern Ylva Sjöstrands häpnade när hennes sjuåriga dotter kom hem och utbrast: "Mamma, man ska vara proaktiv. Reaktiv är dåligt", enligt tidningen.

Nu har närmare 250 föräldrar skrivit på en protestlista. De är bland annat kritiska mot den tunga betoningen på individens val och ansvar.

– Om barn blir retade eller har det jobbigt hemma och sedan får de här uppmaningarna att de själva väljer hur det känner, då tror jag att det kan bli fel, säger hon till Svenska Dagbladet.

”Etiskt dilemma”

Skolans lärare har också reagerat på materialet.

– För mig är det ett etiskt dilemma att undervisa i det här. Jag tycker inte om budskapet eller sättet på vilket det framförs, terminologin, säger en lärare till tidningen.

Rektorn Jan Aili tycker däremot inte att "Ledaren i mig" har ett problematiskt innehåll.

– Vi tittade på vad det är för samhälle som vi utbildar eleverna till och vad som är viktigt att ha med sig. Vi fastnade för "Ledaren för mig". Där fanns en bredd med olika verktyg, säger han till Svenska Dagbladet.

Föräldragruppen på Matteusskolan har nu anmält skolan till Skolinspektionen.

ANNONS EXTERN LÄNK

50% rabatt på presenter varje dag hos Cervera – missa inte alla klipp

Cervera

Publisert: