M kontaktades av Cambridge Analytica: ”Rejält oroad”

avJosefin Silverberg

NYHETER

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har talat med Stefan Löfven om risken för utländsk påverkan av höstens riksdagsval.

Hans eget parti erbjöds tjänster av skandalföretaget Cambridge Analytica men tackade nej.

– Jag är rätt rejält oroad. Vi får inte bli offer för utländsk påverkan, säger han i SvD Ekonomistudion.

Avslöjandet om att företaget Cambridge Analytica olovligt samlat in data från 50 miljoner acebookanvändare för att använda i presidentvalet – skakar Facebook. VD:n Mark Zuckerberg har bett om ursäkt till sitt nätverks användare och säger sig vara öppen för att bli förhörd av den amerikanska kongressen om skandalen.

Utländska aktörers möjlighet att försöka påverka det svenska riksdagsvalet på liknande sätt oroar M-ledaren Ulf Kristersson.

– Jag är rejält oroad, dels bidrar vi själva till ett samtalsklimat som är helt ohanterligt, ett valår ska handla om seriös politik. Det andra är risken för att det sker rent olagliga saker, säger Ulf Kristersson till Ekonomistudion.

Foto: Claudio Bresciani/TT
M-ledaren Ulf Kristersson.

Moderaterna erbjöds tjänster

Moderaterna blev kontaktade av Cambridge Analytica, företaget som nu är i blåsväder. Då erbjöds partiet att köpa tjänster av dem. Även Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna kontaktades av företaget.

– Det hörde av sig och ville sälja några tjänster. Jag visste inte om det förrän igår. Det var någon hos oss på sociala medier som träffade dem, men det var inte aktuellt, det var inget vi var intresserade av.

Resonerat med Löfven

Kristersson har dels talat med sina allianspartikollegor om riskerna men också fört blocköverskridande samtal. Han menar att risken för att höstens val kan påverkas är uppenbar.

– Jag har pratat med Stefan Löfven om att ha ett gemensamt förhandlingssätt att inte riskera att dras med och bli offer för utländsk påverkan. Vi har resonerat i att det finns risker i detta och att Sverige måste vara med på tårna än idag.

Därför är Facebook i kris 00:39