Öland

Kossan Toras död skakar internet: ”Det upprör mycket folk”

Av: 

Nicole Gustafsson

NYHETER

Lantbrukaren Annika Olsson och hennes man hittade kossan Tora död i en pöl med blod. Tora hade fått innanmätet uppskuret av ett vasst föremål som orsakat en plågsam död. Nu ryter flera personer ifrån.
– Man ser hur hon har lidit innan hon dog. Och det är på grund av att vi människor skräpar ner i vår natur. Det är inte klokt, säger Annika Olsson.

Annika Olsson och hennes make bor vid Mörbylånga på Öland tillsammans med drygt 400 djur. Ungefär 120 av dessa är mjölkkor – kossan Tora var en av dem tills hon dog.
– Hon hade fått i sig något vasst. Jag kan se hur hon lidit och stressat och sprungit runt. Det är en jätteplågsam död, säger Annika Olsson.

Och det är inte första gången något av paret Olssons kor fått i sig vassa metallföremål.
– Vi har varit med om likande förut. Folk kastar öl och läskburkar. Man vill bara att folk ska tänka till. Metall ligger i naturen i evigheter och försvinner inte, säger Annika.

Metallen dödade kossan Tora: ”Småbitarna är omöjliga att se”

Annika och hennes make utfodrar sina djur med gräs från deras egen mark. De har en maskin som tuggar söder gräset för att göra det till mindre bitar. Maskinen har en metalldetektor, så kommer det in järn så stannar den direkt.
– Men aluminium stannar den inte för, det är det som är det jobbiga. Man kan gå och titta i kanten längst vägen, men det är högt gräs och jättesvårt att se, berättar Annika.

Ensilage som skördats och som Tora åt av är utspritt bland kossornas matbord. Det innebär att ytterligare kor kan få i sig matrester som innehåller aluminium.
– Vi försöker gå och titta men småbitarna är omöjliga att se, förklarar Annika.

Maskinen Annika Olsson och hennes man använder har en metalldetektor, men känner inte av aluminium.

Inlägget om Toras död sprids på Facebook

Annika valde att dela det som hänt Tora på Facebook. Och hennes inlägg där har väckt många reaktioner och delats av flera hundratusentals personer.
– Det här upprör jättemycket folk. Man ser hur hon har lidit innan hon dog. Och det är på grund av att vi människor skräpar ner i vår natur. Det är inte klokt, säger Annika Olsson.

Nu hoppas Annika att hennes Facebookinlägg ska få ännu mer spridning och stoppa människor från att skräpa ner i vår natur.
– Jag vill få folk att vakna upp och förstå att de inte kan kasta allt runtomkring sig. Då hade Tora levt idag.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

LÄS VIDARE

Vita noshörningen Sudan har dött – var sista hanen

ÄMNEN I ARTIKELN

Öland

Djur & natur

Klimat & miljö

Internet

Facebook