Katten Sol, 3, dog efter klinikens misstag

Hussen Mats: Han sprängdes inifrån

NYHETER

Katten Sol, 3, hade problem med en tand som skulle ryckas ut.

Men ett misstag på djurkliniken gjorde att rutiningreppet slutade i tragedi.

– Han sprängdes inifrån. Det är fruktansvärt, säger hussen Mats, 38.

1 av 5 | Foto: PRIVAT

Mats, 38, hade lämnat in sin treåriga katt Sol på Anicuras djursjukhus utanför Norrköping.

Där skulle man bara ta bort en tand som hade börjat växa för fort.

I väntan på att rutiningreppet skulle genomföras åkte hussen hem.

Sedan ringde telefonen.

– Jag kände direkt att något var fel. Och så berättade de att Sol är död. De hade glömt vrida på en ventil på narkosapparaten. Övertrycket gjorde att han sprängdes inifrån. Det är fruktansvärt, säger Mats.

Den stängda ventilen gjorde att narkosblandad luft fyllde lungorna och att katten inte kunde andas ut den. Till slut brast lungorna.

Mats anmälde de två djurskötarna till ansvarsnämnden för felbehandling av katten. I sitt beslut ger nämnden en av djurskötarna en erinran, en lindrigare form av varning.

I beslutet framgår att ett övertryck orsakade att kattens lungor och övrig vävnad luftfylldes omgående.

– De skyller på maskinen. Hur kan man göra det? Jag förstår heller inte hur det inte kan bli några större konsekvenser än en erinran, säger hussen.

”Var förstörd under lång tid”

Händelsen inträffade i mars förra året. För Mats har tiden efter varit svår.

– Under en lång tid var jag helt förstörd. Jag uppfostrade honom i tre år och så är han borta. Nu går jag upp till graven nästintill varje dag, säger han.

Gällande klinikens misstag är han särskilt kritisk då det bara fyra månader tidigare hade inträffat ett snarliknande fall inom samma koncern, fast i Stockholmsområdet.

Anna Hjälmdahl Trygg, verksamhetschef på Anicura i Östergötland, beklagar det inträffade.

– Det berodde på den mänskliga faktorn. Vi gjorde fel och det är jättetråkigt att det hände, alla har tagit illa vid sig. Vi har tagit det här på största allvar och ändrat våra rutiner, säger hon.

Inför checklistor

Hon lyfter fram att man infört checklistor när man använder narkosapparaten. Följer man den ska ventilen inte kunna hamna i fel läge.

– Det är nu en som kontrollerar och en som skriver, lite som man gör i flyget. De får inte bli störda när de går igenom listan.

Är checklistan tillräcklig för att garantera att något liknande inte händer igen?

– Vi är ju människor, inte robotar. Ibland gör man fel och tänker fel. Det är svårt att säga att det aldrig någonsin ska hända igen men vi gör vårt yttersta och det har även inneburit ett ökat fokus på incidentrapportering, säger Hjälmdahl Trygg.

Dagens tre rubriker 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Katter