Nordea

Bankjättens stämma kuppad – av kommunistisk slaktare från Dalarna

Av: 

Wilma Eliasson

NYHETER

I går höll bankjätten Nordea sin årliga bolagsstämma på Grand Hotel. Debatten kom att handla om Nordeas flytt av huvudkontoret, men det brydde sig inte Kommunistiska partiet om.

Partimedlemmen och slaktaren Karl-Gustav från Dalarna kuppade på mötet när han klev upp i talarstolen:

”Jag tror att vi har mer än en skatteflykting i det här rummet”.

Punkten är nummer sex på dagordningen när slaktaren och kommunisten Karl-Gustav kliver upp i talarstolen. Talet han kommer hålla är en del av kommunistiska partiets kupp mot bankjätten Nordea.

Det Karl-Gustav kommer säga blir inget tillägg i raden av yttringar om huvudkontorets flytt till Helsingfors. Istället väljer han att prata om skatteflykt, pengatvätt och den klassiska arbetaren.

”Bankskatt och ni börjar packa era väskor”

Karl-Gustav, som tagit ledigt från jobbet och rest hela vägen till Stockholm från Dalarna, är biträdare för en person som äger en aktie och han har därmed rätt att tala på bolagsstämman.

Direktörer, aktieägare och kapitalister... 8 miljarder svenska kronor drog Nordea in i vinst under det fjärde kvartalet 2017... samtidigt tror jag att vi har mer än en skatteflykting i det här rummet. Men trots alla dessa vinster, allt mygel, skattebefrielser, parasiterande, så räcker det med att regeringen nämner en eventuell bankskatt och ni börjar packa era väskor.”

Kommunistiska partiet ligger bakom

När vi når honom på telefon dagen efter berättar Karl-Gustav att det är flera personer ur Kommunistiska partiet som ligger bakom det något oväntade inlägget.

– Vi har hjälpts åt att förbereda det här. Talet började jag skriva på i måndags.

Vilka reaktioner fick du efter ditt inlägg?

– Jag drog direkt efteråt. När jag gick ut i garderoben och skulle hämta min jacka kom en av roddarna utspringande och sa: ”tack, tack så mycket”. Då vet man att man gjort rätt.

Vad vill ni att ert inlägg ska leda till?

– Min förhoppning är att människor själva börjar agera mot det här frosseriet, idag är det många som sitter vid fikabordet och säger att det skulle vara si eller så, men gå ut då. Slå näven i bordet och säg vad du tycker.

Nordea kommenterar Karl-Gustavs inlägg så här i ett mejl till Aftonbladet:

Vi har ingen åsikt om det enskilda anförandet, men kan konstatera att vår mötesordning ser ut så att aktieägare och ombud är välkomna att yttra sig på stämman.”

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Vill skicka kungahuset till arbetsförmedlingen och sätta ÖB i fängelse

ÄMNEN I ARTIKELN

Nordea