1 000 färre trafikpoliser på 25 år

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Trafikpoliser ägnar sig numera nästan enbart åt kontroller av tunga fordon. Arkivbild.

På 25 år har antalet poliser minskat från 1 250 stycken till dagens runt 200 – samtidigt som nykterhetskontrollerna har minskat i miljonantal.

– Det är en sådan drastisk minskning. Det är väldigt oroande, säger Carl Zeidlitz på Motormännen.

Siffrorna som Motormännen tagit fram kommer från polisens egen statistik. Trenden med färre antal trafikpoliser har pågått under många år.

– Men det händer inget, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännens riksförbund.

En del av polisens förklaring är att alla patruller i yttre tjänst ska genomföra kontroller, men sedan 2010 har antalet nykterhetskontroller minskat från 2 698 010 till 940 884 förra året, enligt organisationen. Så den förklaringen köper inte Carl Zeidlitz.

Det satsas även en del på hastighetskameror för att göra trafiken säkrare, och de räddar liv, säger han.

– Men de byggs inte för att kontrollera farliga omkörningar, folk som kör utan körkort eller med droger.

De som är kvar som rena trafikpoliser kontrollerar nästan enbart den tunga, kommersiella trafiken som kör- och vilotider, kontroll av lastvikter och lastsäkring.

Trafikpolisen behöver komma tillbaka som en naturlig del i trafikmiljön för allas säkerhet, och deras status måste höjas, enligt Motormännen. En del handlar om löner.

– Jag lägger mig inte i den debatten men kan konstatera att det är skrämmande låga löner inom polisyrket, säger Carl Zeidlitz som hoppas att valåret för med sig mer konkreta satsningar på yrkesgruppen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM