Pence välkomnas i Bryssel

NYHETER

Donald Trumps tillträde som USA:s president har fått det att knaka i relationen mellan Washington och Bryssel.

Frågan är om vicepresident Mike Pence kan gjuta olja på vågorna – och om han ens vill det?

De amerikanska flaggorna vajar sida vid sida med EU:s i centrala Bryssel i dag, inför en heldag av tunga möten.

Först ska vicepresident Pence i tur och ordning avverka EU:s utrikeschef Federica Mogherini, permanente rådsordföranden Donald Tusk och kommissionsordföranden Jean-Claude Juncker inne i centrum.

I eftermiddag går sedan färden ut till Nato-högkvarteret i nordost där generalsekreterare Jens Stoltenberg väntar.

Kring Nato-delen av mötet råder ingen större spänning eftersom försvarsminister James Mattis redan varit på besök hos alliansen, i förra veckan.

Budskapet gick fram

EU-delen är desto mer intressant – inte minst efter de uttalanden som gjorts av Donald Trump själv, samt av Ted Malloch, flitigt utpekad som tänkbar ny amerikansk ambassadör hos EU.

– Jag tror att andra kommer att lämna EU, sade Trump i en tidningsintervju strax före tillträdet.

Malloch har i sin tur talat om att eurozonen kan kollapsa inom 12–18 månader och att han gärna ser att EU går i graven precis som Sovjetunionen.

Redan i går kväll fick Pence en första föraning om hur EU ser på saken, under en kvällssittning med belgiske premiärministern Charles Michel. Michel varnade att EU inte kommer att låta sig "splittras".

– Det budskapet fördes fram och jag fick känslan av att det gick fram, sade Michel efteråt enligt belgisk tv.

"Bra stämning"

EU:s utrikeschef Federica Mogherini, som besökte USA för en och en halv vecka sedan, försöker samtidigt tona ned gnisslandet.

– Det var en väldigt bra stämning. Alla mina möten var utmärkta, sade utrikeschefen i en intervju med belgiska tidningen Le Soir i förra veckan, där hon mer ville betona att förhållandet nu är annorlunda, snarare än problematiskt.

– Å ena sidan går det absolut inte att tvivla på vänskapen mellan européer och amerikaner. Den är solid och fortsätter vara det. Företag, investeringar, kultur – allt sådant förenar oss. Men vi går samtidigt in i en mer pragmatisk period, mindre automatisk. Under de senaste åren har det varit ett naturligt partnerskap. Det har varit naturligt för oss att omedelbart vända oss mot Washington. Nu blir det en fas av mera fall till fall, ärende för ärende, sade Mogherini till Le Soir.

ARTIKELN HANDLAR OM