Nederländerna stoppar turkisk utrikesminister

avTT

Foto: Michael Sohn/AP/TT
Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavusoglu i Tyskland i veckan.

Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavusoglu tänkte åka och kampanja i Nederländerna – trots att nederländarna satt stopp för mötet.

Då kom nästa drag: Nederländerna låter inte ministerns plan landa.

Agerandet liknar nazism, dundrar Turkiets president.
– De är efterföljare till nazisterna, de är fascister, säger Recep Tayyip Erdogan vid ett tal i Ankara, där han också utlovar hårda reaktioner på Nederländernas besked.

Flera europeiska städer har – med hänvisning till bland annat säkerhetsskäl – även tidigare den senaste tiden satt stopp för det styrande turkiska partiet AKP:s valaktiviteter bland exilturkar, som hålls inför en folkomröstning i april om att kraftigt utöka presidentens makt och befogenheter.

Kritiker menar att den föreslagna konstitutionen i praktiken skulle göra Turkiets president enväldig.

Politiker emot

Den senaste staden i raden är Rotterdam, där ett valmöte där Çavusoglu hade tänkt delta har stoppats. Enligt stadens borgmästare Ahmed Aboutaleb handlar det om att platsen där mötet skulle hållas inte längre var tillgänglig. Flera nederländska politiker hade dessförinnan uttalat sig negativt om mötet.

Utrikesministern har sagt i en intervju i CNN Türk att han ändå kommer, och att Turkiet kommer att svara med hårda ekonomiska och politiska sanktioner om han inte får tillstånd att flyga till Rotterdam.

Nazi-liknelse

Sanktionshoten blev för mycket för nederländarna. Detta gjorde det omöjligt att hitta en lösning, skriver Nederländernas premiärminister Mark Rutte på Facebook.

Regeringen har nu beslutat att inte ge tillstånd för Çavusoglus flygplan att landa.
Nederländernas utrikesminister Bert Koenders har tidigare i veckan sagt att landet inte på några vis kommer att underlätta Çavusoglus besök, av hänsyn till den allmänna ordningen och nederländarnas säkerhet.

De andra inställda mötena har bland annat lett till ett gräl mellan Tyskland och Turkiet. Även där liknade Erdogan sina europeiska kollegors agerande vid nazisternas metoder, vilket väckte mycket negativa reaktioner i Tyskland.

ARTIKELN HANDLAR OM