Nordkorea hotar USA efter flottdrag

avJoakim Magnå

NYHETER

USA:s beslut att sända en flottstyrka till den koreanska halvön spär på spänningarna med Nordkorea.

– Detta visar att USA:s vårdslösa drag för att invadera Nordkorea har nått en farlig fas, säger en talesperson för Pyongyang till den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.

Hangarfartyget Carl Vinson och en grupp andra krigsfartyg avbröt en resa till Australien i helgen för att i stället stäva mot den koreanska halvön. Det är en amerikansk kraftdemonstration. Washington vill markera att Nordkoreas kärnvapenprogram är oacceptabelt.

Kim Jong-uns diktatur fördömer tilltaget.

– Detta visar att USA:s vårdslösa drag för att invadera Nordkorea har nått en farlig fas, säger en talesperson för regimen i Pyongyang till den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA, enligt AFP.

– Demokratiska folkrepubliken Korea (Nordkorea) är redo att agera på vilken nivå av krig USA än föredrar, fortsätter talespersonen.

Flera provuppskjutningar

Nordkorea har under de senaste veckorna genomfört flera provuppskjutningar av långdistansrobotar. Målet är att utveckla en robot som kan nå det amerikanska fastlandet.

Experimenten bryter mot en FN-resolution och möter skarpa protester från många länder.

USA:s president Donald Trump hotar med att ta i med hårdhandskarna mot Nordkorea om Kina misslyckas med att stoppa sitt grannlands kärnvapenprogram.

Ett sjätte kärnvapentest

Analyser av satellitbilder visar att Nordkorea kan hålla på att förberedda ett sjätte kärnvapentest, rapporterar AFP.

Trump hade nyligen Kinas högste ledare Xi Jinping på besök.

– Vi är beredda att gå vår egen väg om Kina väljer att inte koordinera detta med oss, sa USA:s utrikesminister Rex Tillerson efter toppmötet.

USS Carl Vinson har 5 000 sjömän ombord och 60 flygplan, enligt CNN. Fartyget eskorteras av jagarna USS Wayne E. Meyer och USS Michael Murphy samt robotkryssaren USS Lake Champlain.

ARTIKELN HANDLAR OM