Sverige återupptar kontakt med Ryssland

1 av 3

avJosefin Westin

NYHETER

Sverige har återupptagit kontakterna med Ryssland på attachénivå, enligt Svenska Dagbladet.

Beslutet fattades av ÖB och försvarsdepartementet:

– Vi ser att det finns ett behov av dialog med Ryssland i operativa syften, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten, till SvD.

Svenska Dagbladet avslöjar i dag att Försvarsmakten har återupptagit de militära kontakterna med Ryssland på attachénivå.

Tog stopp efter Krim

Allt utbyte mellan de respektive ländernas försvarsmakt har legat nere sedan Rysslands annektering av Krim 2014. Sverige förnyade nämligen inte den arrangemangsplan som tidigare funnits med Ryssland för kontakter om övning och incidenter.

Samtidigt har ländernas förvarsattachéer varit stoppade från att delta i det normala militära utbytet vid genomgångar och övningar. Nu blir det ändring.

”Vi bjuder in Ryssland”

Initiativet kommer från ÖB Micael Bydén och uppges ha förankrats politiskt i försvarsdepartementet.

– Det här är just på försvarsattachénivå. Vi bjuder in den ryska försvarsattachén att delta i attachéprogrammet som vi ordnar i Sverige, och den svenska försvarsattachén i Moskva kommer att delta i det program som Ryssland ordnar där, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten till SvD.

Någon arrangemangsplan har dock inte återupptagits.

Nästa vecka gör utrikesminister Margot Wallström ett besök i Moskva för överläggningar med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

ARTIKELN HANDLAR OM