Tbilisi

Ärkebiskop gripen i georgisk mordkomplott

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

Ärkebiskop Giorgi Mamaladze stoppades på flygplatsen i Tbilisi – med cyanid i väskan.

Nu misstänks han vara hjärnan bakom en mordkomplott inom den georgiska ortodoxa kyrkan.

Målet ska ha varit patriark Ilia II.

Patriark Ilia II befinner sig på ett sjukhus i Berlin i väntan på en gallblåseoperation. Nu har den georgiske premiärministern beslutat att den 84-årige ledaren inom den ortodoxa kyrkan ska ha skärpt bevakning under sin vistelse i Tyskland.

Skälet ska vara att de befarar att han är målet för en mordkomplott, skriver AP.

Fredag den 10 januari var ärkebiskop Giorgi Mamaladze på väg att borda ett plan till Berlin. Men han lämnade aldrig flygplatsen i Tbilisi.

Polisen ska enligt AP ha fått ett tips från en person som uppgav att Mamaladze kontaktat honom för att köpa giftet cyanid. Och när han stoppades hade ärkebiskopen också giftet i sin resväska, enligt ett uttalande från den georgiska chefsåklagaren.

Mamaladze är nu häktad ”misstänkt för att ha planerat att mörda en kyrkoföreträdare av hög rang”, 84-årige patriarken Ilia II nämns inte med namn i chefsåklagarens uttalande.

Parlamentsledamoten Eka Beselija, ledare för rättskommittén, säger till AP att Mamaladzes gripande ”förhindrade ett allvarligt brott”. Hon uppgav också att patriark Ilia II:s ”säkerhet och hälsa nu är skyddad”.

Mamaladze, som är generaldirektör för den georgiska kyrkans medicinska klinik, hade ”systematiska kontakter” med patriarken, enligt åklagarna skriver TT.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Tbilisi

Brott